Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.11.2013 18:42 - Битката за Европа продължава http://www.segabg.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 1107 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Истинската история Битката за Европа продължава Балканите скоро ще навлязат в период на тотална етническа нестабилност, ако историческата традиция продължи неизменно Иван Петрински
image
Отчаяната съпротива на разпокъсаните балкански държави задържа устрема на османските турци за повече от век и половина - от превземането на крепостта Цимпе (до днешния Булаир на Галиполския полуостров) в края на 1352 г. до падането на Белград през 1521 г. Дори при най-голямото си разширение в Европа Османската империя не успява да завладее целия Балкански полуостров. Вляво: Пренасянето на мъртвия султан Сюлейман I (1520-1566) след превземането на крепостта Сигетвар (днешна Унгария) и завръщането на османската войска (вдясно), рисунка върху две страници на Саид Лукман в богато украсения ръкопис на "История на Сюлейман", 1579-1580 г., Библиотека "Честър Бити"-Дъблин
Бляскавата ни етническа история, макар в същността си тя да е неоспорима, е все по-недостатъчна напоследък за да ни създаде увереност в бъдещето. Неграмотното управление на България през последния четвърт век плаши, властващата повсеместна корумпираност и смайващо невежество доведоха до пълното пренебрегване и неразбиране на протичащите етнически процеси по българските земи, а и на Балканския полуостров изобщо. Нещо повече, през последните години степента на неразбиране на тия процеси се увеличава правопропорционално на тяхното ускоряване. Ако не настъпи, по някакво чудо, съществена промяна в тази нерадостна картина, нищо добро не ни чака.

Всеки опит, точно днес и точно на Балканите, да бъде подменен моделът на националните държави, съществуващи тук по силата на историческата традиция, ще доведе до нова по-опасна етническа нестабилност на полуострова. Чуждоземните съвети как Балканите да решат собствените си етнически проблеми могат да създадат единствено модел, който е в интерес на същите тия чуждоземци, и до нищо друго. Дори мълниеносен преглед на историческите данни подсказва навлизането на полуострова в исторически обусловен етап на етническа нестабилност, който, поне в миналото, винаги води неизменно до коренни етнически промени. И всички на Балканите би трябвало да се съобразяват с това.

Периодът на цялостна етническа промяна на полуострова ще трябва да определим най-общо на 2-3 хиляди години. Така се извършва смяната на праисторическото население, например - носителите на археологическата култура Старчево-Кьорьош-Криш (от VII хил. пр. н. е. насетне) са сменени през V хил. пр. н. е. от новопридошли малоазийски етнически масиви, носители на културата Градешница-Винча. След нови две и половина хилядолетия, приблизително, протича нова етническа промяна и балканските земи са заети от населението, което през следващите 2-3 хилядолетия ще ни бъде известно като "траки". От средата на V в. н. е., преди 1500 години, е налице нова пълна етническа промяна - "славянското море", по думите на Константин Багрянородни, залива полуострова, оставайки негов пълен господар чак до наши дни.

Ако историческите пресмятания са точни и показват вярната тенденция в етническите промени на Балканите, а нямаме причини да се съмняваме в това, то в много близко историческо бъдеще ще трябва да се подготвим за значителна етническа нестабилност на нашия полуостров, предизвикана, пак по съпоставка със събитията от предходните девет хилядолетия, от външен етнически натиск.



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19703994
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031