Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2020 19:25 - Междинно споделени
Автор: lexparsy Категория: Поезия   
Прочетен: 1189 Коментари: 3 Гласове:
12

Последна промяна: 22.05.2020 09:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Там..., на междина между съзнатости,
разсилни времето безпомощни,
между гравитиращи реалности,
разпиляваме ненужни спомени.

Свят Тук в Сега, наш с други сетно взрени,
е късче от вселени тъй различни,
свети́ Творем, и в Хаос наш прозрени,
че в допир сме, сал между битки лични.
---
А думите ни скрити междини са,
с осъзнати спомнени послания,
за друми, Време що в Сега ориса,
с Азъ знат Дух, да помним чрез поезия.

image
-------
Проверих си за грешки, и не мисля да обяснявам поетично тривиални  или непознати думи (въпреки че мога:) Те са ми лично кодирани, за спомняне в междинните ми скитания на мислите. :-)))

-------
   Написах това стихче, поради причини да си архивирам част от размислите за лични дневници.
... Но и поради някои поводи които може да споделя по-късно...
-------
   След като си подложих вечеря с 2-3 шепи черници под едно дърво, в компанията на Фирчо, с кърваво лилави ръце ще си допиша... Ако изцапам някой не отговарям... ::)))
   Таа..., занемарявайки причините, единият повод да напиша е така размитата ми дефиниция за поезия. От моите наблюдения, всеки иска да и сложи някакви ограничителни рамки на изразна словесност, или качества, които трябва да притежава, за да може както всичко около нас, да бъде класифицирана и оценена по-изгодни някому критерии.
   Затова аз реших, изгодно мене, че поезията е дарбата да намерим правилното съчетание от думи в изрази, в тази "междина" на споделяне между прегматичния ум и душевността ни, която наричаме вдъхновение.
   Образно веднага правя асоциация със сънуването, когато само в преходните мигове на пробуждане имаме връзка между сънуваните ни чувства и разбирания, и дарбата на словото.
   Споделям си, че преди да ми дойде акъла да пробвам с поезия, обяснителните изречения, колкото и дълги, можеха само да ми докарат психиатър на главата... Не че и сега не могат, както някои (като Апостолоффф) твърдят... :-)))
   Тъй че, на първо разбиране поезията е нещо съкровено споделено от един човек. Добрите поети успяват да споделят "междините" си, така че да бъдат разбрани и да вдъхновят и други "пребивавали" ги. Има такива които само подражават чрез възвишени душевни фрази но има и такива чиято поезия е по простичка, или е странна и неразбрана и се учат, като мене. :-) Не ги оценявайте и съдете, преди даже да сте опитали да вникнете споделеното им..., пак повтарям съкровено.
   И разбира се че е страхотно, когато един поет е ценен и четен от много хора, и когато е стимулиран да издаде стихосбирка, че и повече. НО! Когато това се е превърнало в самоцел, и се проявява чрез злоба и агресия към други поети, с цел да парадират поетично его, това според мене е израз на душевна пошлост.
---
   А относно този блог за споделяне, честен равноделен кръст сторвам, че не искам да обидя някого, и не визирам само поезията, а цялостната умишлена и парадна пошлост, която не само не стимулира хората да пишат и да се споделят, но и най вдъхновените са преследвани, обиждани и осмивани, и от, и за сметка но неколцина с правомощия да парадират себе си и техни избраници.

---
Уффф, свърши ми нета.. :-) После може да си споделя (пак от градинката :) и други, пак само поводи, днес да си напиша така...
---
   Всъщност исках да разкажа за едни вчерашни реалистични сънища, и усилието да ги съхраня на междината.. Но май ще стане дълго, а и нямам настроение вече, а и този блок не е за споделяне на такива неща. Хората и поводите сами ни намират, :-))
   И оставам да се чудя, дали само на мене ми е ясно, че този блог е един от многото механизми, не само за проучване, но и за превенция на общественото мнение! И странното е, че всички които пишат, стават не само доброволни участници, но и неволни съучастници... :-)) 




Гласувай:
15



Следващ постинг
Предишен постинг

1. missana - Човекът е междина казва и Блез Паскал в своите "Мисли".
20.05.2020 22:39
Но тази междина твори и ти го доказваш, Лекс:

"Там..., на междина между съзнатости,
разсилни времето безпомощни,
между гравитиращи реалности,
разпиляваме ненужни спомени."

Чудесно е!
цитирай
2. lexparsy - Човекът е междина казва и Блез Па...
20.05.2020 23:02
missana написа:
Човекът е междина казва и Блез Паскал в своите "Мисли".
Но тази междина твори и ти го доказваш, Лекс:

"Там..., на междина между съзнатости,
разсилни времето безпомощни,
между гравитиращи реалности,
разпиляваме ненужни спомени."

Чудесно е!

   Не знаех тази мисъл на Паскал, но и да си призная не съм чел философските му размисли.
   Припомних си, че за плагиатството споделих мнение че никоя идея, камоли поетичен израз не са нечия собственост. Просто там на" междината" имат еднаква правилна асоциация... :-))
   Благодаря ти за коментара Младен, и спокойна сънувана нощ да имаш, с красиви поетични междини...
цитирай
3. lexparsy - Много е уважително да дадеш коментарен довод за оценката си,
21.05.2020 03:14
но когато се състои само от една дума "Простосмислено", започвам да съчувствам... Толкова ли са безсловесни междините на менталните смислени светове на милия човек... И каква ли духовна Същност му заплаща и с какво, че да има сили да обикаля всички Просто Смислени постинги, за да ги оценява, и как ли изглежда в човешка форма.. :-)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lexparsy
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1363810
Постинги: 484
Коментари: 4222
Гласове: 7375