Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2020 23:19 - С Теб' Богум молим, Свети Георги
Автор: lexparsy Категория: Поезия   
Прочетен: 785 Коментари: 4 Гласове:
14

Последна промяна: 06.05.2020 20:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Свети Георги ще последваме,
в бран сред светлото му войнство,
с войнска чест ще го приветстваме,
в рат свят, с доблест и достойнство!

Ламята, нас взела за жертва,
Той ще жертва съкрушена,
с дар Боже копие, след клетва,
в битка нам предизвестена.

Свети Георги, с теб" Богум молим,
от ориста да се спасим,
с чест пак душмани да прогоним,
и Любов в нас да възкресим!

---
В нас търсейки Те всеки божи ден,
с Теб молим се, и казваме Амен!
image
-------
   Защо написах така ли?
   Ще кажа, но първо ще помоля ПроФаните да не го четат! Уфф, пак сбърках! Тъй май ще им стане интересно... :-)))
   И понеже продължават да четат и се чудят, защо религиозни люде ги обиждат с Профан, докато се молят на личността Свети Георги, ще им кажа, чак накрая...
   Всъщност аз нагло преправих спреженията в последното си тристишие, за да актуализираме последната проява на изначалният митологичен герой..., чрез Нас самите!
   Ами защото Профаните не признават понятия като история, и персонализират последния, който религиозните проповедници са им посочили да молят за спасение. Нищо че геройството е извършено от безброй митологизирани "Светци" през хилядолетията. Защо ли? Дали не от страх, че чрез Вас, или сред Вас, ще се намери пак този, който да довърши извечно повтарящата се битка между "Доброто и Злото" с митологично предизвестен край.
   А не правим ли същото и с Христос, който при повтаря героичният ритуал на жертвеност за да ни спаси, а ние го почитаме разпнат на неравноделния му кръст, като жертва която да наподобяваме, от нечии други ритуали!? 
   Благодарен съм на един блогър който подсети за контекста на думата Апокалипсис, и кой и защо постоянно ни натрапва да се страхуваме от него. Аз лично бих го заменил с "голям Катарзис", каквито по-малки ние всекидневно даже героично преживяваме., но правейки избор, и носейки отговорност за действията си.. :-)))
   А Свети Георги ли? Ами той си е толкова реален Тук в наш образ, колкото и Там-Горе! Но същото важи и за Змея от Там-Долу. И преди да се молим Нему, трябва първо да помолим Творецът на съдбовните ни архетипи, приповтарящи се вечно, докато всеки направи своя избор на войнство, окончателно...
  
   Добре де, ще те подсетя какво значи обидата Профан. Знаейки какво търся в Гуу&Гъъл, попаднах на много синоними на невежа и неграмотен, спо близки асоциации на непосветен, нечист. Но и най-накрая открих на руски и си преведох:
   Профан - От лат. profanus «лишен от святост, непросветен, скверен, осквернен», от pro fano «не допуснат в Храма», букв. «извън Храма», от pro- (до-) + fano, от fanum «светилище, храм». Ср.: англ. profane.
   Да не цитирам подробно и етимологията на думата Идиот - от гръцки ιδιώτης (idiotis) - частно лице, обикновен човек.
   Тоест тези, които не са допуснати за просвещение религиозният Храм са скверни и невежи!
   Накратко... откакто човек е сътворен (след предходното което), той се е просвещавал, опознавал и наподобявл  Творението, единствено чрез повторението и наподобряването на сакралните ритуални жестове на познатите му Богове-Творци, и то само в техните Храмове! И единствено базирайки се на безпрекословния херметичен принцип "Каквото Горе, това и Долу". Но без да тълкува Кой, и Дали, и Защо е по средата...,:-))
   Стоп!
   Спирам за да ми бъде полезно многословието, поне за едно разбиране... Защо човек никога не е можел да оцелее, без следването на своите Религии, и без  преклонението  в своите Храмове, за да не бъде считан  за Профан и Идиот!?
... и само да попитам... Докато се мислим за хора  образовани, начетени и със свобода на волята и избора си, виждаме ли новите безбройни мутации на религиите, които следваме? И чии огледален  ритуален образ подражаваме?
... и още... Ако приемем, че има само  припознати Богове,  религиозните им проповедници и  жертви  и Профани, кои от тях сте?
  ...
  Шегувам се бе!
   Написах така, защото работя върху теста за диагностика нa най-масовата пандемия в съвременната история на човека! Разпознава се по фейсито ви пред огледалото! Ако усмивката Ви е симетрична, сте си здрави и най-нормални хора... :-)))))

-------
   С цел да получа разбиране, ми се наложи да си изработя мой си дефиниции за Демагогия и Религия. Смирено моля да ги допълните чрез разумни доводи ако не сте съгласни с тях!
Демагогия - влияние върху мнението и поведението чрез убеждение в съчетание  от очевидни истини, с цел нечие изгодно заблуждение.    ( image

Религия - трайно влияние върху социалното поведение и духовните ценности на група хора,  възползвайки се от тяхното  ментално и духовно невежество, чрез тенденциозното убеждение в определени житейски и духовни истини.

   И тогава даваме ли си сметка, колко религии сме задължени да изповядваме, и изпълняваме безропотно ритуалите, и се прекланяме храмовете им, докато твърдим че не сме религиозни! ,И колко от нашите ментални и духовни убеждения, които определят социалната ни принадлежност и душевна осъзнатост, са Наши, а не натрапени, с цел нечия изгода! 




Гласувай:
14



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lexparsy - Уффф, да се оплача само...
05.05.2020 23:59
Муза, като ми прочете стихчето, не го хареса, а рече само, нещо като..., че съм си бил впрегнал поетирането в някакви си луди теософски еднорози...
А бе к'во ми пука! А и на кой пък к' во? :-)))
Затова пък ще се компенсирам, като цитирам текста на хубавата българска песенна молитва:

Пролетта на рамото ми кацна,
жива и зелена, жива и зелена,
скоро е Гергьовден!
Слънце пак мечтите съживява,
млади и горещи, млади и горещи,
скоро е Гергьовден!

Ееее, ЕеЕеЕееей, Свети Георги ще помолим,
с нас по пътя да върви!
Свети Георги тебе молим!
Еееей, Дай ни сила,
с наща орис,
пак да се преборим!

Други пътища ще ни повикат,
заедно ще тръгнем, заедно ще тръгнем,
дойде ли Гергьовден!
И на празници ще се посипят,
мъката ще скрият, мъката ще скрият,
дойде ли Гергьовден!
цитирай
2. missana - Ползвам случая, братко по перо,
06.05.2020 13:12
Да честитя на всички големия празник, а най-вече на именниците - да се свети името им! Бъдете здрави и нека Бог ви дава онова, от което наистина се нуждаете!

Честит празник и на теб, Лекс!
цитирай
3. lexparsy - Благодарности и празнични поздравления и на тебе братле
06.05.2020 13:40
missana написа:
Ползвам случая, братко по перо,
Да честитя на всички големия празник, а най-вече на именниците - да се свети името им! Бъдете здрави и нека Бог ви дава онова, от което наистина се нуждаете!

Честит празник и на теб, Лекс!

   Да е честит празника на именниците, и на всички с войнска чест, празнуващи днес!
Слънчеви и пролетно въодушевени празнични дни да имаш!
цитирай
4. missana - Сърдечно ти благодаря!
06.05.2020 15:58
lexparsy написа:
Благодарности и празнични поздравления и на тебе братле
missana написа:
Ползвам случая, братко по перо,
Да честитя на всички големия празник, а най-вече на именниците - да се свети името им! Бъдете здрави и нека Бог ви дава онова, от което наистина се нуждаете!

Честит празник и на теб, Лекс!

   Да е честит празника на именниците, и на всички с войнска чест, празнуващи днес!
Слънчеви и пролетно въодушевени празнични дни да имаш!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lexparsy
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1378322
Постинги: 484
Коментари: 4222
Гласове: 7381