Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2020 05:55 - Лепкавият Мрак възпламеЛюбен   + Размисли за проявите на Духа
Автор: lexparsy Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1857 Коментари: 10 Гласове:
14

Последна промяна: 20.07.2020 12:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   Къшш от тук беее!, Марршш бегом да ви няма! Това е частен постинг, и не се допускат неканени, които влизат първо в кенефа, и после с миризливи лепкави ръчички ти преаранжират и оценяват интериора, за ужас на гостите, на които им коригират и прическите...  Защото...
   Уффф, извинявам се за кряскането! Добър ден и добре дошли на останалите! Дано се махнаха, защото..., ами как да им обясниш, че само се мислят за виртуални мишки, имащи достъп през тъмните си дупчици до всичко мише апетитно в блога... А не знаят миличките, че са видни там, където ни се сбъдва пожеланото, когато го забравим. Истина им казвам бе! :-)))
=======

   Ха добре дошли! Кафенцето тъкмо кипна. Турил сум му малко кардамон, както го обичам, но ша кипна дрго ако не е по вкуса ви. А виртуалните бисквитки с масло от ананас са сервирани.
   Следующите съждителни рими си написах обещано на Тонсън, вдъхновен от неговия постинг "Напомняне за МРАКА" (image)  Муза каза, че това не било поезия, защото привидните метафори си били очевидна реалност! 

Същност обитаваща сред лепкав мрак, 
провижда само с низшите си чувства. 
Любов и радост тя приема като враг,
провокиран с присъщите и блудства.

Лепкава Мрачност Духът възпламенява,
с лъчи на хармоничните емоции,
но грозно ги пречупва тя и прревъплащава,
в низша и храна и шарж с илюминации.

Но когато е забравен и простен,
мракът спи и чезне чрез ентропия,
щом не ни е лепкав хаос тъй вменен, 
за да му храним мрачната утопия. 
---
Тогава Мракът Дух е на море от Хаос, 
оплоден от Дух на Светлина в Хармония, 
от Творец с Любов чрез красота и радост, 
скрит в Душата на Човека, с тез" Подобия.

image

   
Лелейй, Муза се престара брат... Искала да тълкува Библията в четири строфи, но аз я нахоках и изгоних през девет небеса в десето, все едно не я познавам. Ами тя си е Ефирна и виртуална кат" Мразците, и кладите само я забавляват, но аз имам много косми, и като факел ша пламна   от всяко възпламенено омразно анатемосване... :-)))
   Но поне пак и на Пук, си намислихме оптимистична и позитивна поанта. А това лепкавия Мрак много го дразни, и си копа още по-дълбоки и тъмни миши дупки, за да я наблюдава, отрицава и подиграва... :-)))

   Благодаря Ви за коментарите които не обсъждат мрачните Мразци! Защото нали уж ги изгоних вече... !

   Понеже Тонсън цитира Стивън Кинг, си признавам че съм пропуснал да го чета заради предубедености към хорора и ужасите, на които си имаме заместители, но изгледах с интерес всички екранизации. А по този повод се сетй за Куентин Тарантино, и затова поздравявам с "От здрач до зори" - After dark (dusk til dawn)

------
П. П. После, Посъветван с камъчетата край морето, може да си споделя прозаични лични записки относно..., но не съветвам да ги четете с предубедена омразност...:-))

======================================
   Бях се отказал да дописвам, но след като си похортувахме, и коментар 9 на Тонсън, реших да си поясня контекста на римуваните мисли,  които написах по-горе.
   От скромен опит в дебати относно научни философски или теософски тематики споделям, че първо е добре да се изяснят дефинициите на използваните понятия, и второ да се започне от простото съгласие на разбирането,  преди да се изгубим в неговата дълбочина.

  Първо искам да получа съгласие, че широко използваните понятия Светлина и Мрак, относно проявленията на Духа , са само метафори.
   Да приемем че духът е Материята, по-скоро субстанцията която е обект на творческата еманация на Творец,  за да я възприемаме като реалност на Мирозданието. Тоест Духа не е само това което можем да пипнем видим или подложим на изучаване.  Той се символизира от морето майката утробата която е оплодена от творческото начало.
    С този увод нека заменим понятията Мрак и Светлина, с Хаос и Хармония. Но ако Хармонията е качество проявено от единият Бог Творец, то възниква понятието...., да го наречем Съпротива, с което Хаоса реагира, чрез стремежа си да се върне в първоначалното си състояние.
   Дотук става ясно, че
   — се осъзнаваме и живеем единствено в проявите на Духа,
   — може да осъзнаваме и опознаваме единия Бог Творец единствено чрез еманациите Му на Хармония в Духа.
   — Духа има Съпротива, която реагира със свои си еманации противоположни на Хармонията, които също може да наречем творчески.
— Хармонията се проявява в Духа чрез Божествени еманации и Принципи, основен от които е Любовта, а не чрез преходни закони, обясняващи следствията на тази проява.
    В  позитивен аспект, духовен е този който изучава проявата на Божествените Принципи на Хармонията, а не законите не порявлението и, които са следствие, и могат да й се противопоставят изопачени творчески .
   И тук вече идва понятиетл "малки Богове" (откраднато от Пратчет), с които постоянно бъркаме Бога Творец, който е отвъд възприятията ни чрез Духа. Съпротивата има цяла йерархия от Богове, Творци на Хаос, на кото обаче противостои йерархия от... (Хехе... искате ли малко ерес?) Поддружници на Хармонията. Защо ли? Защото Твлреца е дарил Духа с частици от Себе си, които ние наричаме Оодухотвореност или Души. А на Тях Той е дал Свободна Воля и Избор как да творят. И тука чак идва понятието Човек, като носител на Душа!
   Поради тази причина всичко творящо чрез Духа се проявяват чрез Троица — Разрушително, Съзидателно и Поддържащо.

    Тук е задължителен един Важен Извод! Че на Творците на Съпротивата на Хармонията, не им е нужно да правят избор, както посланиците на изначалния Творец — одухотворената Природа  и Хората, носители на Души.  Те не създават Хаос, а творят Омраза,  Страх, Насилие..., и всичко противодействащо  на  Любовта и всички присъщи чувства и прояви. За това те са със самочувствието на Владетели на Духа.
   Присъща черта на такива създания, съзнати или несъзнати служители на Хаоса, е че те буквално се хранят с принизената енергия на нисши чувства. и  затова ги предизвикват!

   Но колкото и да е силно Злото в проявите си чрез Духа, неговите поддръжници не съзнават очевидното, че Творението се проявява и развива посреством кванти, от най фините вибрации (и на творящото Слово), до йерархия от вселенски повтаряеми цикли, в края на които остава само одухотвореното от душевната съзидателност на Любовта, която Твореца е посял в Духа!
 

   Искаше ми се да споделя и за женските прояви на Троицата, прикрити и пригодно изопачени от религиите, даже и адаптираното Християнство, осъждащо всичко гностично като ерес, а криещо в тайни библиотеки гностиката на проповядващите ни изопачени ритуали, и още... Но ще си отложа още малко кладата последвала анатемата ми... :-))))






Гласувай:
17



Следващ постинг
Предишен постинг

1. wonder - ДОБРО УТРО светозарно, приказно и ...
18.07.2020 11:19
ДОБРО УТРО светозарно, приказно и калейдоскопно-озарено!

Много обичам кафе с кардамом! Един приятел ми пращаше от Южна Африка бял кардамом.
цитирай
2. tonsun - The path of the righteous man is b...
18.07.2020 13:04
The path of the righteous man is beset on all sides by the
Inequities of the selfish and the tyranny of evil men
Blessed is he who, in the name of charity and good will
shepherds the weak through the valley of darkness
for he is truly his brother's keeper and the finder of lost children
And I will strike down upon thee with great vengeance and furious
Anger those who attempt to poison and destroy my brothers
And you will know
My name is the Lord when I lay my vengeance upon thee
Ezekiel 25:17

Знам защо именно с Тарантино поздравяваш. Лошото момче на Холивуд не веднъж е доказвал чрез неимоверно шашавите си филмови истории и още по-откачени собствени роли в тях, че добре познава света на Мрака.
Стивън Кинг и Куентин Тарантино са двете страни на една и съща монета, наречена МРАК! И определено знаят точно кои селения в човешката душа обитава този МРАК!
цитирай
3. lexparsy - Ех че хубаво сутрешно пожелание! :-)
18.07.2020 13:23
wonder написа:
ДОБРО УТРО светозарно, приказно и калейдоскопно-озарено!

Много обичам кафе с кардамом! Един приятел ми пращаше от Южна Африка бял кардамом.

   Мбого обичам светозарни калейдоскопи. Преди време като не намерих да купя на децата, мислех да правя бизнес като ги произвеждам :-))

   А на кафето с кардамон ме открехнаха едни интелигентни араби още като тийнейджър.  На техния английски му викат "хел", но не знам как го пишат. Чек да разкажа, за който не е пробвал..
   Пресният кардамон е толкова ароматен, че едно малко зрънце (едва милиметър) от шушулката е предостатъчна за кафето на една кафемелачка.  мило трудно се намира И последният който си купих от един китайски магазин беше изветрял, или такъв му е бил сорта.
   Помня, че същите араби ме открехнаха как се пие истински арабски черен чай. Чак след много години видях в един документален филм този ритуал.  Сравнително малко чайниче се пълни наполовина с вода, а останалите четвърти са чай и захар. След неконтролирано завиране се получава гъста течност която се сервира в наполовина пълна ракиена чашка. Дозата е достатъчна да разсъни умрял хипопотам. :-))) Получих някакво обяснение че това стимулира организма в непоносимите жеги на пустинята. Подариха ми с малкото бяло чайниче, десетина шушулки кардамон и един пакет чай (педя на педя :-). Пих го половин година с нормална запарка (без танина), като бях се отказал от кафето... Но пак споделям, че оттогава не съм си купувал по-ароматен и силен черен чай.
   Благодаря за посещението Дела. Светъл и лъчевлюбен ден да имаш!
цитирай
4. lexparsy - https://youtube.com/watch?v=eGCp8d8n90U
18.07.2020 14:48
tonsun написа:
The path of the righteous man is beset on all sides by the
Inequities of the selfish and the tyranny of evil men
Blessed is he who, in the name of charity and good will
shepherds the weak through the valley of darkness
for he is truly his brother's keeper and the finder of lost children
And I will strike down upon thee with great vengeance and furious
Anger those who attempt to poison and destroy my brothers
And you will know
My name is the Lord when I lay my vengeance upon thee
Ezekiel 25:17

Знам защо именно с Тарантино поздравяваш. Лошото момче на Холивуд не веднъж е доказвал чрез неимоверно шашавите си филмови истории и още по-откачени собствени роли в тях, че добре познава света на Мрака.
Стивън Кинг и Куентин Тарантино са двете страни на една и съща монета, наречена МРАК! И определено знаят точно кои селения в човешката душа обитава този МРАК!

   Изкефи ме с този цитат Тонсън :-) Като чета староанглийския, сигурно е от версията на крал Джеймс.

   Абсолютно съм съгласен с изказването ти за Тарантино. Направо ми се догледа пак някой негов стар филм. А аз те поздравявам с един култов откъс от саундтрака на After Dark - "Pussy Lovers". Няма да превеждаме текста на хейтърите, защото след толкова блогов онанизъм направо ще се затичат натам... :-)))
   Още много кристално чисти светлости на вдъхновенията ти пожелавам! :-)
цитирай
5. tonsun - https://www.youtube.com/watch?v=EnjtQQQaDKo
19.07.2020 09:09
Влязох в стилистиката на Тарантино:)
Цитатът е от монолога на bad motherfucker Джулс Уинфилд, изигран от Самюъл Джаксън безскрупулен убиец в Pulp Fiction цитиращ в някакъв безумен екстаз Езекил 25:17 докато се вихри в брутално насилие.
Всъщност аз си падам по Кill Bill...
цитирай
6. lexparsy - Много ти благодаря за уточнението и тази сцена от филма.
19.07.2020 13:09
tonsun написа:
Влязох в стилистиката на Тарантино:)
Цитатът е от монолога на bad motherfucker Джулс Уинфилд, изигран от Самюъл Джаксън безскрупулен убиец в Pulp Fiction цитиращ в някакъв безумен екстаз  Езекил 25:17 докато се вихри в брутално насилие.
Всъщност аз си падам по Кill Bill...

   Много ти благодаря за уточнението и тази сцена от филма. В такъв контекст и визия вече предизвиква пълната дълбочина на размислите.
   Мене пък ме грабна тази сцена на самурая споделящ честта на меча, защото си имам някакво духовно привличане към остриетата но не за да сея насилие с тях разбира се.  Всъщност не знам ако ме чат е двуостър, защо така наричат японската катана.
   Хе..., понеже съм в покой за равносметка на размисляни изповеди, си спомних една случка която е пряко асоциирана с поведението на хейтърите в блога, и имам време да споделя.
   Преди години без да имам претенции за самурайски достойнства, си държах окачена на стената една катана. Поне беше от българска стомана, а не бутафорна, като испанските от магазините ни. И на един купон вкъщи Гледам че приятел съсредоточено развръзва оплетката на дръжката й. Стресиран от наглостта на глупостта се приближавам към него и му викам:
   — Благодари се че не сме в Япония, приятел!
   — Ама аз исках да видя как е завързана бе...! Защо да благодаря?
      Не помня точно какво му казах но беше нещо от сорта:
   — Ами защото ако правеше това в Япония, вече щеше да гледаш и да питаш с главата от към краката ти...!
   А това беше интелигентен човек, учител по аржентинско танго.  Направи се че не ми се сърди и аз на него но повече не го поканих в дома ми.
   Та така и с хейтърите брат..., интелигентни хора, астролози, политолози, литературни и поетически критици..., но се радват на самочувствието и честта да живеят в България и да проявяват лекомислено и безнаказано  слабоумието и простотията си! И то само благодадарение на това, че Правителството което уж сами сме си избрали им го позволява, както и модераторите в този блог, който е пълно копие на социалния живот в страната ни, уж демократична, но само Кратна на Демоните ми!

Уффф, още повече ще ме намразят, но нищо той ми се трупа, и сами ще се порежат на катаната която се хванали без да им помагаш... :-))) Сега сигурно ще си напишат простинг, че съм и агресивен, освен и нагъл... :-()

   Благодаря ти за изслушването приятелю, защото знам че поне ти си разбрал алегориите на размислите ми. А аз пък се сетих че пак ми се гледа "Джони без окови" на Тарантино.
   Благонравен и усмихнат ден да имаш Тонсън, защото нали това е целта, след посланията на тези филми!
цитирай
7. tonsun - https://www.youtube.com/watch?v=Jl-JdZyOa9A
19.07.2020 18:19
Когато даден самурай притежава "катана" и някой от по-късите мечове с еднородна тематика, произведени от един и същи майстор, тогава двойката се нарича "дайшо". "Дайшо" е символ на властта и личната чест на самурая, а те са неприкосновени.
Самурая може да се откажете от собственото си тяло, но трябва да запазите честта си.

И в този ред на мисли, както и в реда на мислите споделени и в други постове...

Всички хора са еднакви, с изключение на тяхната вяра в самите себе си, независимо от това, което другите мислят за тях. – Миамото Мусаши

А клипа по-горе е от един филм, който показва другото лице на един емблематичен убиец или по-точно, началото, което го превръща в такъв - Hannibal Rising
цитирай
8. lexparsy - Ей че е хубаво да си хортуваш Тонсън... :-)
19.07.2020 20:06
   Пак може да избягаме темата, от кардамон, до филми на ужасите и честта на мечовете, но си споделяме размисляме и обогатяваме и вдъхновяваме... Точно това имах предвид със стихчето си "Луди са красивите ти мисли", а празните душички го подиграха в постингите на приятелите ми, че чак и в собствен си постинг...

   Този филм Не съм го гледал Тонсън, може би заради слабият актьор...,:-) но смисъла на визията е ясна за този който може да вникне.
   Много хора със самочувствие за пари и придобит интелект, си мислят че като си купят скъп меч или ако някой им го даде заради еди-коя-си степен в масонската ложа но седи като тотем на стената, няма да се порежат на него Ако решат да го използват даже и метафорично. Хе,  докато пиша се сетих че един приятел, който ходеше при добре платен учител точно това стори от самочувствие., коствващо му операции и възстановяване.
   Аз пък се сетих, че трябваше да блгодаря на моя приятел, който развърза оплетката дръжката на символичната ми катана. Защото за да си я завържа пак започнах едно изследване, от оплетката която си има и своя символика до изкуството за направа на един меч. Специално в Япония това са трима отделни майстори, владеещи тайните на своя занаят до съвършенство.    Пиша на бързо че това са леяр ковач и ювелир защото трябва да ставам и после може да допиша...
цитирай
9. tonsun - Всъщност всичко е навързано. Както ...
19.07.2020 21:55
Всъщност всичко е навързано.
Както Джулс Уиндфийлд, цитирайки свещените слова се изживява като Господ, докато безумства, така и младият Ханибал, запознайки се с традициите на самураите и прилагайте кодекса на честа им, превръща отмъщението за своята сестра в начин на живот..
Стивън Кинг, Куентин Тарантино... Кино, Литература,.. филмови и всякакви други герои... Отражения на реалността пречупена отново през човешкото съзнание... Един и същи Мрак изпълзява от дълбините му..
цитирай
10. lexparsy - Разбира се че всичко е навързано Томсън
20.07.2020 02:35
tonsun написа:
Всъщност всичко е навързано.
Както Джулс Уиндфийлд, цитирайки свещените слова се изживява като Господ, докато безумства, така и младият Ханибал, запознайки се с традициите на самураите и прилагайте кодекса на честа им, превръща отмъщението за своята сестра в начин на живот..
Стивън Кинг, Куентин Тарантино... Кино, Литература,.. филмови и всякакви други герои... Отражения на реалността пречупена отново през човешкото съзнание... Един и същи Мрак изпълзява от дълбините му..


   Бях се отказал да си тълкувам стихотворните си мисли, но специално заради тебе и този коментар отделих време.
    Опитвам се да обясня защо всички съзнати или несъзнати "служители на Хаоса" , не само се съпротивляват на  Божествената Хармония  и Любовта, но и им е присъщо, буквално да се хранят с принизената енергия на нисши чувства. и  затова ги предизвикват!  В частност филмите на ужасите, всяващи страх, гняв омраза, насилие са тяхно забавление. Интересното е че и позитивните хора привикват към тези прояви,  и привикват към тях като към дрога.
    Не е мое мнение то че детското филмче "Таласъми ООД", всъщност е сериозен филм и за възрастни.  Защото по този начин Съпротивата на Духа на Хаоса черпи позитивната енергия, която произвеждаме душевно чрез Любовта и подражанието на Хармонията на Твореца.
   А защо някои като нас ги гледат ли? Ами учим се да ги разпознаваме и да не им подражаваме, както и да се абстрахираме от страха, гнева и насилието, които се мъчат да ни обладаят.
    Мисля че е ясен и моят намек, че така възприемам и маниерите и поведението на "хейтърите" в този блог, и въобще навсякъде в социалния ни живот.

   Надявам се да не вбеся много хора с моята ерес :-)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lexparsy
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1364798
Постинги: 484
Коментари: 4222
Гласове: 7375