Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2017 07:10 - 100 камили през иглено ухо
Автор: lexparsy Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2064 Коментари: 3 Гласове:
5

Последна промяна: 09.02.2019 12:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

     Добре се спогодили Господа и Дявола!
     Да си делят душите земни.
     Тез‘ дето вярващи и верни Господу били,
     прибирал Той във Райските покои.
     Но тез‘ дето Грешници  били,
     на Дявола принадлежали,
     в Адските усои.

     Господ всемогъщия, който сътворил вселената, та и Дявола дори добре си знаел сметката та даже Неговите хора знаел на разчет. Но Дявола ставал все по-изобретателен и нагъл. Случило се на Господ да му липсва един вярваш и неможал да го открие. Изпратил Той един свети Ангел, най опитния, да го търси. Но добре го бил скрил Дявола.
     Обходил Светия Ангел цялата земя. Познавал той праведните отдалече и знаел как да ги изпитва, но не открил Божия човек. Върнал се с празни ръце и казал „Няма го твоя човек Боже, да не бъркаш сметките нещо“.
     „Не бъркам Аз“ казал Господ. Ходи и кажи на всички дето се мислят за праведни че ще дойдат в Царството Божие ако прекарат сто камили през иглено ухо!
     Тръгнал пак Ангела да обикаля. Много „праведници“ посетил, всички му се поклонили и засвидетелствали вярата си, но като чуели условието Божие се отчайвали, а много от тях се отказвали от вярата, за която отдали живота си в служене и лишения, та даже се радвали че този Бог е неблагодарен и са свободни да му изменят и да отдадат на страстите, които са потискали толкова време.
     Отчаял се и Светия Ангел, и тъкмо да се върне пак видял знаци божии в едно малко село в една малка къща. Кой ли свети човек живее тук – се чудел Ангела. Намерил човека пиян край една кръчма, прегърнал едно дърво и му разказвал. Явил се ангела при него и му казал че Господ го праща.
     Поклонил се селянина, но запитал:
     -      Какво очаква Господ от грешник като мене, че Ангел праща ми дори?
     -      Каза Господ, че ако прекараш сто камили през иглено ухо, да те взема в царството Божие – отвърнал Ангела.
     -      Слава на Господа и Неговата милост – отвърнал човека – Толкова беди и злини и трудности видях през живота и само Той ме уповаваше. Ако само това трябва да направя, значи близо съм до Бога!
     Тогава се чул глас Божий „Това е моя човек, дето го търсех! При мен да дойде по-скоро!“
     Така открил Ангела божия човек не сред праведниците, които се мислели за такива.

     Пояснение:
     Казват че „Иглено ухо“ е таен проход-врата в града Йерусалим. Той бил много тесен и труден за преминаване, но един човек успял да прекара една камила с товар провизии през него, когато града бил обсаден. И това станало легенда!
      Иронично отговора на човека може да се интерпретира и така:
     -      Че аз една камила прекарах, че още 99 ли не мога?

 (притча преразказана от мен)




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. missana - Превъзходен текст! https://hulite.net/modules.php?name=News&file=article&sid=170178
09.02.2019 13:06
Изпитах естетическа наслада, прочитайки го и ти благодаря, че ми даде линка за него, Лекс. Всъщност тази наслада е възможна само на чисто интелектуално ниво. А ти си от малцината автори в този блог, които са своеобразни интелектуални спелеолози. Моят текст видя бял свят за пръв път през 2014г. в сайт Хулите. Ето го и доказателственият линк /най-горе/.
цитирай
2. lexparsy - Благодаря за оценката и комплимента Младен
09.02.2019 22:57
Аз по това време правех опити дали в блога може да се пише по-интелектуално и теософски и философски и научно... Но виждаш че няма срещу кого... :-)
И за това си се изразявам само с абстрактни тривиални стихчета тук... Е... поне се уча да пиша поезия, но бавничко напредвам :-)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lexparsy
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1364352
Постинги: 484
Коментари: 4222
Гласове: 7375