Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2020 10:46 - Учените установяват как новият коронавирус се разпада в човешките клетки Не, коронавирусът не е „точно като грипа“. Ето много важните разлики
Автор: zahariada Категория: Технологии   
Прочетен: 776 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 28.03.2020 10:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Учените установяват как новият коронавирус се разпада в човешките клетки

От Стефани Папас - научен сътрудник на живо Преди 16 дни

Може да помогне за разработването на наркотици.

https://www.livescience.com/how-coronavirus-infects-cells.html?fbclid=IwAR033-RVkI_0RuPSYPpmWe1hOBF_1Jb69wViK3JKX1IfxwDHVx8A3f8p6IM

image (Изображение: © Shutterstock)  

Учените разкриха първата снимка как новият коронавирус SARS-CoV-2 се свързва с човешките дихателни клетки, за да ги отвлече, за да произвежда повече вируси. 

Изследователи, водени от Qiang Zhou, научен сътрудник от Уестлейкския университет в Ханджоу, Китай, разкриха как новият вирус се свързва с рецептор на дихателните клетки, наречен ангиотензин-конвертиращ ензим 2, или ACE2. 

"Те имат снимки докрай на нивото на атомите, които си взаимодействат в свързващия интерфейс" , каза пред Live Science Томас Галахър, вирусолог от университета Лойола в Чикаго, който не е участвал в новите изследвания, но изучава коронавирусната структура . Това ниво на информация е необичайно на този етап от ново огнище на вируса, каза той. 

"Вирусната епидемия започна да се появява само преди няколко месеца. В рамките на този кратък период от време тези автори излязоха с информация, която според мен традиционно отнема много повече", каза Галахър. 

Това е важно, каза той, защото разбирането как вирусът навлиза в клетките, може да допринесе за изследване на лекарства или дори ваксина срещу вируса . 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУС

Коронавирус в САЩ: Карта, брой случаи и новини
Актуализации на живо на коронавирус
Какви са симптомите?
Колко смъртоносен е новият коронавирус?
Как се разпространява коронавирусът?
Могат ли хората да разпространяват коронавируса, след като се възстановят ?

Вирусен вход

За да заразят човешкия гостоприемник, вирусите трябва да могат да влязат в отделни човешки клетки. Те използват машината на тези клетки, за да произвеждат копия от себе си, които след това се разливат и се разпространяват в нови клетки. 

На 19 февруари в списанието Science , изследователски екип, ръководен от учени от Тексаския университет в Остин, описа мъничкия молекулен ключ на SARS-CoV-2, който дава на вируса влизане в клетката. Този ключ се нарича шипов протеин, или S-протеин. Миналата седмица Джоу и неговият екип описаха останалата част от пъзела: структурата на ACE2 рецепторния протеин (който се намира на повърхностите на дихателните клетки) и как той и протеинът от шип взаимодействат. Изследователите публикуваха своите открития в списание Science на 4 март. 

"Ако мислим за човешкото тяло като за къща, а 2019-nCoV [друго име за SARS-CoV-2] като разбойник, тогава ACE2 ще бъде ключалката на вратата на къщата. След като S-протеинът го вземе, вирусът може да влезе в къщата ", казва в изявление Лианг Тао, изследовател от Уестлейкския университет, който не е участвал в новото проучване .

Джоу и неговият екип използваха инструмент, наречен крио електронна микроскопия, който използва дълбоко замразени проби и електронни лъчи, за да изобрази най-малките структури на биологични молекули. Изследователите откриха, че молекулярната връзка между шиповия протеин на SARS-CoV-2 и ACE2 изглежда доста подобна на модела на свързване на коронавирус, който предизвика избухването на SARS през 2003 г. Има някои разлики обаче в точните аминокиселини, използвани за свързват SARS-CoV-2 с този ACE2 рецептор в сравнение с вируса, който причинява SARS (тежък остър респираторен синдром), казват изследователите. 

"Макар че някои може да смятат разликите за фини", каза Галахър, "те могат да имат смисъл по отношение на силата, с която се придържа всеки от тези вируси." 

Тази „лепкавост“ може да повлияе на това колко лесно вирусът се предава от един човек на друг. Ако някоя дадена вирусна частица е по-вероятно да навлезе в клетка, след като навлезе в човешкото тяло, предаването на болестта е по-вероятно.

Има и други коронавируси, които циркулират редовно, причинявайки инфекции на горните дихателни пътища, които повечето хора смятат за обикновена настинка. Тези коронавируси не взаимодействат с АСЕ2 рецептора, каза Галахър, но по-скоро те влизат в организма с помощта на други рецептори на човешките клетки. 

Отражения върху коронавирусната структура

Структурата на "ключа" на SARS-CoV-2 и "заключването" на тялото теоретично може да осигури цел за антивирусни лекарства, които биха спрели новият коронавирус да попадне в нови клетки. Повечето антивирусни лекарства, които вече са на пазара, се фокусират върху спирането на репликацията на вируса в клетката, така че лекарството, което е насочено срещу вируса, ще бъде нова територия, каза Галахър. 

"Няма ефективно клинично лекарство, което да блокира взаимодействието, за което знам", което вече се използва, каза той. 

В вирусна пунпгтния е също обещава мишена за ваксини, защото това е част от вируса, който взаимодейства с околната среда и по този начин може лесно да се разпознава от имунната система , заяви Галахър. 

Въпреки това разработването на лекарства или ваксина ще бъде предизвикателна задача. Леченията и ваксините не само трябва да се окажат ефективни срещу вируса, но и трябва да бъдат безопасни за хората, каза Галахър. Служителите на центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ заявиха, че най-ранната коронавирусна ваксина може да бъде налична от година до година и половина. 

  • 9-те смъртоносни вируси на Земята
  • 28 опустошителни инфекциозни заболявания
  • 11 изненадващи факти за дихателната система

Първоначално публикуван в Live Science .

С впечатляващи илюстрации, които показват как функционират нещата, и умопомрачителна фотография на най-вдъхновяващите зрелища в света, как работи, представлява връхната част на ангажиращата, фактическа забава за основната аудитория, желаеща да бъде в крак с най-новите технологии и най-впечатляващите явления на планетата и извън нея. Написана и представена в стил, който прави дори и най-сложните теми интересни и лесни за разбиране, как работи, се радва на читатели от всички възрасти.


image

Не, коронавирусът не е „точно като грипа“. Ето много важните разлики  

АФП 14 март 2020 г.

Болки и болки, болки в гърлото, треска - въпреки че може да се чувстват подобни на страдащите от техните симптоми, новият коронавирус не е същият като сезонния грип, подчертаха експертите в сряда.COVID-19, заболяването, причинено от коронавирус, се оказва смъртоносно в около 3,5 процента от потвърдените случаи.

Въпреки че това не е същото като смъртността му, като се има предвид, че много хора могат да бъдат заразени, но не го осъзнават, той е значително по-висок от сезонен грип, който обикновено убива 0,1 процента от пациентите.

"Все още има значителна несигурност около степента на смъртност от COVID-19 и тя вероятно варира в зависимост от качеството на местното здравеопазване", казва Франсоа Балу, професор по биология на изчислителните системи в University College London.

„Това каза, средно е около два процента, което е около 20 пъти по-високо, отколкото за сезонните грипни линии, които в момента са в обращение.“

Тежки случаи

Но истинската опасност от коронавирусът е малко вероятна. Според експертите здравните системи лесно биха могли да бъдат затрупани от броя на случаите, изискващи хоспитализация - и често вентилация за поддържане на дишането.

Анализ на 45 000 потвърдени случая в Китай, откъдето възниква епидемията, показва, че огромната част от смъртните случаи са сред възрастните хора (14,8 процента смъртност сред над 80-те години).

Но друго китайско проучване показа, че 41 процента от сериозните случаи са имали сред под 50 години, в сравнение с 27 процента сред над 65 години.

"Вярно е, че ако сте по-възрастни, сте изложени на по-голям риск, но сериозни случаи могат да се случат и при сравнително млади хора без предварителни условия", заяви френският заместник-министър на здравеопазването Джером Саломон.

заразност

Експертите по болести преценяват, че всеки страдащ от COVID-19 заразява между две до 3 други.

Това е коефициент на възпроизводство до два пъти по-висок от сезонен грип, който обикновено заразява 1,3 нови хора за всеки пациент.

Ваксина / третиране

Саломон каза, че хората живеят с грип повече от 100 години.

"Ние го проучихме отблизо", каза той. "Този нов вирус наподобява грипа по отношение на физическите симптоми, но има огромни разлики."

Номер едно е липсата на ваксина срещу COVID-19 или дори всяко лечение, показано като постоянно ефективно.

Въпреки че някои проучвания показват обещание за доставяне на антиретровирусни лекарства за сериозни случаи, както и някои експериментални терапии, размерите на техните проби са твърде малки, за да се разпространят в широката популация.

Стотици изследователи по света работят неистово, за да намерят ваксина срещу COVID-19, но процесът на разработване отнема месеци и вероятно е твърде късно за сегашната епидемия.

Дори ако ваксината се появи магически, да накарате всеки да я получи до нея не е малка поръчка. Здравните власти редовно се оплакват, че недостатъчно хора получават ваксината срещу грип, за да гарантират "стадо имунитет".

прилики

Но новият вирус споделя някои характеристики с грипа, по-специално мерките, които всеки един от нас може да предприеме, за да забави скоростта на инфекцията:

Избягвайте да се ръкувате, често мийте ръцете си със сапун и вода, избягвайте да докосвате лицето си и носете маска, ако сте болни.

Подобни действия могат да ограничат новите инфекции, точно както могат при грип, стомашни заболявания и други инфекциозни заболявания.

Министерството на здравеопазването на Франция казва, че само двама от всеки 10 души редовно мият ръцете си след използване на банята.

„И само 42 процента от хората покриват устата си с лакът или тъкан, когато кашлят или кихат“, добави тя, а не окуражително.

© Agence France-Presse

Научете повече
  1. Стратегии за превенция и контрол при спешни, ограничени и избирателни операции в детската хирургия по време на епидемичния период на COVID-19 Даксинг Танг и др., Световно списание по детска хирургия, 2020
  2. Крайни резултати от изпитването SENECA (SEcond линия NintEdanib в недребноклетъчен белодробен CAncer) ., 2019
  1. Опитът SARS-CoV-2 ще помогне на Агенцията да постигне правилен баланс с LDT, твърди FDA Kelsy Ketchum, 360Dx, 2020
  2. Търговски лаборатории Увеличават усилията за тест на коронавирус след ръководството на FDA 360Dx, 2020



Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39744220
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031