Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2019 19:22 - Обаждам се да Ви кажа, че сте Овце...
Автор: lexparsy Категория: Лични дневници   
Прочетен: 17879 Коментари: 40 Гласове:
17

Последна промяна: 02.03.2019 15:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   Ако някой е обиден, може да ми се оплаче писмено! Има Право!!!
   Извинявам се предварително на тези, които БЯХА ТАМ, но не съм ги забелязал, но метафората ми "Овце" е отправена риторично също и към мене.
Защото ще Ви разкажа случки само от Градския Ви транспорт, понеже Социалния Ви „живот“ е несподелимо по-сложен!

   Ще разкажа малка част от ситуации, и най вече прясно спомнени, но на които всекидневно и ежеминутно Вие присъствате.

   Започвам със случка от преди часове. Разказвам 1:1 без преувеличения.
   Към тролея се затичва дете, а шофьора му затваря под носа. Аз се провиквам за да го подсетя да му отвори, но той потегля! След като вече е запушил движението, никой не знае защо, той отваря вратата и детето се качва... Страхотно. НО! Без да потегли шофьора започва да мърмори нещо по мой адрес, от което се разбира че АЗ съм се бъркал в „РАБОТАТА“ му и съм нахален и невъзпитан!!! ОК. Но аз толерантно, ставам и като си казвам гласно на себе си че „това е малоумие“ отивам на последните седалки. Хе... и какво мислите се случва? Шофьора напуска кабината като разгонен бик и идва зачервен от ярост да ме подканя да се бием, защото бил обиден!!! ПРЕД ВАС! (нали уж сте там) Но вие гледате тази сцена мълчаливо и даже с лека насмешка! Абе също като в Шоуто на Слави... Свикнал Ви е! :-)
   Какво направих ли? Ами понеже си знам характера и мога да предсказвам бъдещето се досетих, че ако му шибна една и дойде „поЛизията“ той ще гледа жално, а ще арестуват мене. И постъпих и аз като Вас. Овчо. Накарах го да отвори за да сляза! Сериозно. Детенцето гледаше уплашено... и гузно. Видях един изписан телефон в следващия рейс и се обадих. - Но...! – казаха този телефон е само за оплаквания от пушачи !!! Не е истина. Дадоха ми друг, където след у уговорка че се заплаща и записва се обади служител, който даже не се поинтересува за какъв инцидент става на въпрос, и започна да обяснява за някакви си процедури... Затворих!
   Но аз съм инат!!! Обадих се пак на телефона за пушачите... И попитах... Какво трябва да се направи с хайка тийнейджъри, които не само пушат, но и заплашват околните че им правят забележка, но СЕГА В ТОЗИ МОМЕНТ. Дали Вие пътниците, или шофьора или Те - Институцията? а Служителката с глас явно отегчен че и нахално и натоварвам работния ден зачете някакви правила и инструкции... Аз я прекъснах с напомнянето СЕГА!, и затворих! Заплаща се :-)))
   Случая с пушещите тийнейджъри е Истина! Вие бяхте там, и гледахте Безсловно като Овце, и даже обвинително, че аз Ви нарушавам спокойствието повече от пушещите и мръснословещи. Даже като се обърнах към ВАС с напомняне за морала на децата ВИ, и моите на тази възраст, събрал кураж един младеж рече „Ама кой Ви измисли Историята бееее?“. Истина Ви казвам. Вие си мълчахте, а аз пак слязох като Овца, не на моята спирка. Пак, защото се изплаших от Лошия си характер, но повече от Вас ме достраша!

   Продължавам... За тези, които не могат да са свидетели всеки ден в Голямото Ви Село! И не за да се оплаквам... Нали ви Обиждам, но може би да сте били там, а да не съм Ви забелязал...
   Оня ден покрай мача Левски-ЦСКА се качва в тролея тълпа фенове... Ами не знам дали адреналина само прави това с човеците, но веднага се сетих че децата ми са на тяхната възраст. Хе... да не мислите че аз не обичам да си куфея и кряскам... Бедно ви е фантасмилието... Та „феновете“ си освободиха с лакти място сред ВАС и закрещяха Химна на отбора... Вие се нахлупихте шапките и слушалките се дръпнахте смутени в ъглите си разни. А аз овчо реших да сляза, с любимата си реплика „това е малоумие“, но едни младеж ми помогна с бобичек по стълбите... Хе...- викам му - Младши, Я слез!!! Адски учуден защо не го направи, заедно с „другари“, че да посъберат адреналин, забелязвам че има 5 полицая, на които им е прекъснат „дебата“ и Наблюдават... Луд съм... да знаете... Отивам при тях и ги питам – „Вие какво правите тук???“ ... Диалога не искам да пресъздавам защото не пиша хумореска! А един пияница извличайки полза ме насмете и той да се бием пред полицаите, които гледаха с насмешка, както и ВИЕ... Но от университета до Орлов мост в парка преброих 32-ма полицаи на групички, сред  някой притичващ страхливо гражданин сбъркал пътя си. На Моста имаше полицейски коли и поне три големи Групи от по над 10 „пазителя“. Та сигурно не сте били там, защото парка не е място за Овце!!!
   Сетих се че през юни направих спонтанен постинг „Парад на полицаите, охраняващи Гей Парада“, където ситуацията беше още ПО-ОПАСНА ЗА НОРМАЛНИТЕ ХОРА!!! (image)

   Хиляди мои, но и Ваши свидетелства (само в транспорта) може да видите. Неразказваеми са, но сценария е сходен! Всеки шофьор се вживява в психосебичното си отношение към ОТГОВОРНАТА му работа спрямо пътниците. Да ги откара живи или мъртви до местоназначението, като зарзават за продан. Рязкото спиране (защото бил засечен от нещо си), може да предвидим, но не винаги съчетано алтернативно с рязко потегляне... и пак... Аз неовчия, без да съм старица, с две торби примерно, залитам... а шофьора заедно с ВАС припяват съчувствено „ДРЪЖ СЕ БЕЕЕЕ МОМЧЕ!“
   А примерно ако секнете мангал с поведение ??? пред Вас, освен обърнати погледи, със сигурност една баба от Вас ще каже „Внимавай бе момче!!! Може да има нож!“. Не знам дали бабата и Вие осъзнавате че „репликата“ вече е по-опасна от ножа!!! Защото мангала ме приканва пред Вас да сляза „да се разберем“... И само придобития ми поглед на вълка зад овча кожа ме Спасява... От Вас!!!
   За състоянието и „ЕРГО-ДИЗАЙНА“ на спирките, където за ОвчеВръза най-малко важното е да има нормални пейки да поседнеш, и за кошчетата разклоШарени да не говорим....

   Ще продължа... да не би да не съм Ви забелязал... Историите са Истински 1:1 без никакви измислени украшения!
   В извън околовръстен претъпкан автобус дочувам зад слушалките си кавга. Оказва се че една баба от Вас си е разположила две щайги с доматен разсад на две седалки... Ами селски неволи ще кажете... бихме разбрали. НО! Вашата баба казва на един не овчи пътник "Ами вземи си такси като искаш да сядаш бе!“.... Разказвам цветно... ЗАТИШИЕ... предизвикало „вълчия“ ми интерес, и отивам ръгайки се сред Вас, и оглеждайки ви изричам...Забравих... Честно... Помня че Вашата баба си свали щайгите, защото Знаеше къде-какво ще стане с тях...Други старци седнаха, а Вие гледахте!!! Настрани :-(

   И още, само фрапантни случаи...
   Бях свидетел как в автобус двама пребиват (кърваво) от бой момче. Досмислих че става на въпрос за човек избягал от бизнеса с дрога, а той си бил намерил нормална работа... с която да ИМ избяга... Истина ви казвам! Вие бяхте там. Аз бях също Овца, защото (честно) бях болен, но и нямах „време“ да преценя САМ, а и без ВАС „наблюдаващите“... какво да направя... Шофьора беше Свидетел -Робот!!! Вие и Аз също! Автобуса спря като каран от Робот и всички Изчезнаха в „битието“ им на Свобода дадна... и настана ТИШИНА.... Вашата...но в моят Шум на съвестта ми Овча!!!


   И само заради „транспортната“ ми Изповед, няма как да не спомня че преди години на спирка, зарината от преспи един шофьор затваряйки и отваряйки и потегляйки притисна двете ми деца... и ако нямах бързи реакции не знам какво щеше да стане!!! Като отидох да разбера, видях шофьора с жена в кабината и на въпроса ми ПРЕД ВАС!!! и пред децата ми и жена ми извади нож, и ме заплаши... ОВЦА СЪМ. ПРИЗНАВАМ!!! Защото се изплаших ОТ ВАС, че ако го сваля от автобуса и му завра ножа някъде, ще ме обвините че ЗАКЪСНЯВАТЕ за телевизора си... Пуснах оплакване в сайта на ЦГМ... Мислите ли че получих отговор???

   На колко ли случки сте били Свидетели, които сте премълчали, но после Жадно сте изконсумирали пред телеВзирора СИ... Всемирно съпричастни... и Оплакващи... СЕБЕ СИ!!!

   Толкова много думи казах за моето просто ... Не Овчо оплакване, а Обвинение и Обида! Но не към тези, които „не са и не им е изгодно да присъстват“ на Извоюваната Им с Мълчание Дарена от Друг Свобода!
   Вие самите сте най големите Агресори и съпричастни към Същото, от което постоянно се оплаквате и даже наслаждавате с вменен ви Столкхолмски синдром.

   Дадох пример с Транспорта... тъй нужен Ви да Избягате от една Ваша Клетка от Матрицата, до друга...
   Даже и в този „блог“, не съзнавате че Вашето мълчание е по-голяма агресия от оплюващите вдъхновени да пишат и да споделят хора.
   Хейтърите нищо не са в сравнение с ВАС. Те поне дават стимул и повод за размисъл на вярващите в красотата на живота си Хора.

   И това е само песъчинка от реалността на градинката до блока ви, камо ли на Европа и Атлантика дълбокоширен....

   А на тези които ОБИДИХ без да са ПРИСЪСТВАЛИ, и питат... Какво да направим?  Може да започнем с нещо просто и човешко и толерантно...

image
Пък после ще се посъветваме и ще решим :-)))

--------
П. Понеже ей така, без никакви надежди за адекватност изпратих писанието ми ит до ЦГМ-Оплаквания, след като си „запишат“ надлежно, че да анализират транспортирно, за което им плащаме по два хляба за транспсихясване.. Да кажат, Има ли телефон, на който някой от Жертвите Им може да Ги информира, и най важното! - Какво може да се направи СЕГА при всекидневно наблюдаваната неадекватност и даже агресия на шофьорите им!





Гласувай:
20



Следващ постинг
Предишен постинг

1. misteriavechna - Познавам един човек,
27.02.2019 20:17
който не можеше да спре когато се опре до боя. Приключваше когато се намеси полицията. Дълго след това го тресеше тази треска от неспрадливост. Разказах му, че няма да оправи света, защото той самият не иска. Сега е по- спокоен и се радвам, защото ми е нужен.
цитирай
2. missana - Провокираш ме да разкажа вкратце и аз случка, Лекс!
27.02.2019 20:32
На Орлов мост спира 84, но шофьорът не отваря вратите. Чакащите на кея пътници тръгват нагоре, очаквайки, че там ще отвори врати. Когато всички се преместиха, той - на старото място отвори вратите. Тичешком всички се завърнаха и се качиха. Той потегли. Отивам при него гневен и му казвам: Изрод, защо се ебаваш с хората. А той ми казва да сляза. Казвам му, че ако обели още една дума ще го смеля от бой. Той се стресна до смърт, защото така и щях да постъпя с негодника. След това някой каза на висок глас, че съм бил зле с нервите. И тогава се разкрещях на тъпите овце: Български потурджии, затова са ви тъпкали и продължават да ви тъпчат. Защото си мълчите и търпите. Трябва да бъдете изтребени до крак. Настана гробна тишина. Бях решен да пребия всеки Ганьовец. В такива моменти съм много решителен. Другите усещат това и навеждат робски глави. Наистина са рая. Когато ми дойде спирката слязох. Сигурно много са ме коментирали след слизането ми, но дадох нагледен урок на тази измет.
цитирай
3. lexparsy - Приемам коментара ти като съпричастност Мисси, защото знам че не си от Тях...
27.02.2019 20:37
misteriavechna написа:
Познавам един човек, който не можеше да спре когато се опре до боя. Приключваше когато се намеси полицията. Дълго след това го тресеше тази треска от неспрадливост. Разказах му, че няма да оправи света, защото той самият не иска. Сега е по- спокоен и се радвам, защото ми е нужен.

Но не мислиш ли, че понякога даже част от секундата мълчание Прогонва или наранява повече Хора от Честта ни да бъдем съпричастни с поглед даже....?
Не може да сме толкова Овчи души предателски дори за себе си... и после да ги броим, за да имаме съвест да заспим...

Колко ни струва... да защитим някой нарушавайки така ценното ни Овчо спокойствие...

Да те разсмея... Оня ден едни контрольори гепили един старец, който надлежно им обяснява че не си е заверил пенсионната карта... А те ... (с какъв конкурс ги подбират бееее ... трябва да разбера) го насмитат и стареца може да получи сърдечен удар... честно... Аз отминах и се върнах... Май по-скори ги погледнах, отколкото казах нещо...не помня какво, но избягаха :-))))
цитирай
4. lexparsy - Сигурен съм че не си от тези които ОБИЖДАМ Младен
27.02.2019 21:04
missana написа:
Провокираш ме да разкажа вкратце и аз случка, Лекс!
На Орлов мост спира 84, но шофьорът не отваря вратите. Чакащите на кея пътници тръгват нагоре, очаквайки, че там ще отвори врати. Когато всички се преместиха, той - на старото място отвори вратите. Тичешком всички се завърнаха и се качиха. Той потегли. Отивам при него гневен и му казвам: Изрод, защо се ебаваш с хората. А той ми казва да сляза. Казвам му, че ако обели още една дума ще го смеля от бой. Той се стресна до смърт, защото така и щях да постъпя с негодника. След това някой каза на висок глас, че съм бил зле с нервите. И тогава се разкрещях на тъпите овце: Български потурджии, затова са ви тъпкали и продължават да ви тъпчат. Защото си мълчите и търпите. Трябва да бъдете изтребени до крак. Настана гробна тишина. Бях решен да пребия всеки Ганьовец. В такива моменти съм много решителен. Другите усещат това и навеждат робски глави. Наистина са рая. Когато ми дойде спирката слязох. Сигурно много са ме коментирали след слизането ми, но дадох нагледен урок на тази измет.

И твоята случка ми припомня много тъжно РЕЗУЛТАТА от Овчото мнение на околните. Което е най-трудно поносимото, защото се чувстваш като неадекватен и луд и даже агресивен спрямо Овчото им спокойно примирение. А ако има познати сред тях ти се чудят защо си толкова Луд и Неадекватен и неконтролируем... и те заобикалят на тротоара... Тъжно е...
Знам че много умни, толерантни и възпитани хора не са от ОБИДЕНИТЕ. Но постоянно вменения ни Страх, Агресия, Интриги от Медиите... ПОСТОЯННО!!! ни Вменяват това, което целят – ПРИМИРЕНОСТ... ОВЧА!!!
цитирай
5. missana - Ами те са си добре там - горе!
27.02.2019 21:59
За тях е най-изгодно да сме овце. Падро падроне ни стриже за вълна, дои ни, а и ни оправя Правешката! Че то колко останахме неевакуирали се през Терминал 2. Чакаш черно куфарче, а те ти теглят патка!
цитирай
6. lexparsy - Ама Те не са виновни за нашето чувство за Вина бе Младене...
27.02.2019 22:11
missana написа:
Ами те са си добре там - горе!
За тях е най-изгодно да сме овце. Падро падроне ни стриже за вълна, дои ни, а и ни оправя Правешката!
Че то колко останахме неевакуирали се през Терминал 2. Чакаш черно куфарче, а те теглят патка!

Не разбира ли тъпата ни Овча тиква, че Ние оплакващите се и Примирени ги Стимулираме и Насърчаваме?
Защо си премълчаваме даже и това, което е Очевадно и за Тях и за Нас Овцете?
Примерно.. Да не мислиш че Те не знаят че знаем как в тази безработица за „сладка службица“ в Транспорта (като тази приемаща „оплаквания“), и за заплата над хиляда лева Шефа им иска поне 3 заплати предварително комисионна за назначение!!! Знаят! И возещите се овце не само в Транспорта, но и не нашата вече Евро-Атлантическа провинция, без собствена суверенна конституция и правителство даже...
цитирай
7. missana - Що да не поиска поне 3 заплати предварително,
27.02.2019 22:58
като не скочихме когато билетчето стана 1.60 лв Съобразно размера на минималната работна заплата това е световен рекорд за размера на билета.
цитирай
8. krumbelosvet - ЦЦЦ
28.02.2019 00:13
Кво нещу! Къв герой. А сички сме уфсе! Требеше поне да се каже "овце и овни (кочове)", като "дами и господа"...
цитирай
9. freeoldmen - Ндаа...За съжаление вашето яростно откровение не ме хвана за гърлото...
28.02.2019 00:18
И там другите хващания, дето обикновено изпитват редовите обожателни читатели на литературни шедьоври.
Апропо, какъв е литературния и логичния смисъл на употребата на Главни Букви в тва там, дето сте го турили като послеслов? С по яки Букви?

Харесаха ми коментарите. И ме депресираха. Двама Неовци съкрушено споделят отвращението си от стадото. Плача. Нема как да достигна интелектуалния и чувствен заряд на полемиката, ше си остана офца...
цитирай
10. lexparsy - Благодаря за становището krumbelosvet и reeoldmen
28.02.2019 01:32
Профилактиката на Стадото изисква да се чува и гласа му от време на време...
Признак е на добро здраве, че пролет иде и Гергьовден още... :-)))
Един чобанин разправяше че и по диалекта им разпознавал качеството на месцето и вълната за внос износ... За Брюксел избирал най доволно веселите. Та се сетих че трябва и в транспорта да има табелки за клас и категория, за да има съзвучие някакво...
цитирай
11. freeoldmen - 10. lexparsy
28.02.2019 03:34
Много бледо. Очаквах повече...
В тая връзка, виждам, че не си се насладил на многопластовото Неовци, дет ти го написАх, а беше толкова готино.
Глей сега, съсредоточи се, почваме: неовци = нео - овци.!

Пак ли не го фана? Очаквах го, ти си падаш по Главни Букви...

Пробаме пак, не мигай тъпо, обяснявам: Нео - Овци!



А?! Гепи ли!?


Май не, въпреки, че ти оставям време за мислене.
Що да лъжа, очаквах го.

Ще ти го синтезирам кратко и подходящо за теб и другия Нео:
Нео = як тип, дето руши Матрицата, като брани офците от градския транспорт от секви посегателства. В случая сте двама/нема да броя оня бившия слаботелесен, дето не може да си качи куфара в рейса/.

Овци = звучи ми неправилно написано, но затова пък пасва на масовия потребител на градския транспорт, защитаван щедро от Нео. /Да, двама сте, оня с тежкия куфар нема да го зачитаме./
цитирай
12. krumbelosvet - Въшка на чело
28.02.2019 06:21
или напомпан кърлеж на чело.
Наскоро некой в блога беше писал, че който мисли народа си за глупав, е глупец.
цитирай
13. lexparsy - :-))) krumbelosvet и reeoldmen
28.02.2019 07:36
   С тези изказвания може да забавлявате скучаещите пътници в някой скучен извънградски автобус. Там пътниците обикновено закъсняват за телевизора защото са изпуснали любимите си забавни предавания даващи им култура. Точно такъв език и метафори използват.
   Благодаря, защото може и някой мангал или досаден пияница да се заслушат и да са по-малко агресивни към нормалните хора.
   Но тогава аз може би пак ще сляза не на моята спирка... Ами защото си представям само как ме потупвате по рамото че да се засмея на простотията. А някоя лелка ще заключи че съм слабо интелигентен за да схвана... А вие ще се смеете на хората с големи куфари даже... А и шофьора ще започне да се обръща да чуе, и ще му отваря и затваря врата докато се качва...  Опасничко сие! Да знаш!
   А специално тебе krumbelosvet Слави може да те вземе за комик... А и сред групичките полицаи може да имаш късмет, когато има мач или Гей парад. Умееш ги тез‘ неща :-)))
   Та хайде като се изказахте, недейте повече, че да си пия кафето и си търся по-силна музика за слушалките и по-тъмни очила като се возя около вас :-)
цитирай
14. lexparsy - Друг типичен пътник... :-)
28.02.2019 07:56
krumbelosvet написа:
Въшка на чело
или напомпан кърлеж на чело.
Наскоро некой в блога беше писал, че който мисли народа си за глупав, е глупец.

   Напомни ми за един клошар от вчера, с миризливи дрехи в претъпкания автобус, се беше разположил разкрачен на две седалки. Навярно имаш и въшки, та около него си имаше място и за правостоящ. Серизно ви казвам. Аз не реагирах! Ти сигурно него коментираш :-)))
   А софиянци може би знаят един дето продава разни неща за левче, ама не мирно и тихи а се провиква и то неспирно бутайки се в автобуса! Надвиква и слушалките брат и пречи на мобилните пръсти на хората. Последния път му изръмжах нещо и за мое учудване се секна и слезе.
   Ама ти krumbelosvet не съм сигурен :-)))

цитирай
15. lexparsy - Предполагам че във всеки мегаполис е така...
28.02.2019 08:06
artist333 написа:
И в чужбина е така
Е там може да не тръгне шофьор да те бие. Но например никой в Прага не се впечатли че имам огромен и свръхтежък куфар, че да ми помогне да го качим в трамвая, а бях много слаб на кила тогава. Минават те като пътен знак.

Хората си слагат капаците и бързат да се приберат в тяхното си скрито кътче без да се бърка между зъбните колела на чуждите неволи. Мисля че в БГ хората все пак за помощ са отзивчиви.
Сетих се че от отзиви знам че по на изток и при жълтата раса даже в мегаполисите хората са невероятно усмихнати и любезни. въпрос на възпитание и мироглед. И ген може би :-)))

Хехе, да те разсмея... миналата седмица гледам се качва една циганка с хубава детска количка. А аз питам любезно дали да помогна! Оказа се че е клошарка, а в количката – ценните и придобивки. Добре че krumbelosvet и reeoldmen не бяха наоколо... Щяха да развеселят шумно, и автобуса и циганката даже :-)))
цитирай
16. morskipesni - Булгаристанци СИ ЗАСЛУЖАВАТЕ ВСИЧКО, което ви се случва.
28.02.2019 09:58
И Господ НЕ ЖЕЛАЕ да ви помогне, понеже сте обида на Творението му. Липса на всякаква СОЛИДАРНОСТ е заглавието на трагедията ви, кочто се преповтаря всеки ден по "градски" сцени и селски стъгди.
цитирай
17. lexparsy - ХА, ИЗБЛЕЯХА И ОВЦЕТЕ, КОИТО НЕ СА С БЪЛГАРСКИ ПРОИЗХОД :-(
28.02.2019 10:19
morskipesni написа:
Булгаристанци СИ ЗАСЛУЖАВАТЕ ВСИЧКО, което ви се случва.
И Господ НЕ ЖЕЛАЕ да ви помогне, понеже сте обида на Творението му. Липса на всякаква СОЛИДАРНОСТ е заглавието на трагедията ви, кочто се преповтаря всеки ден по "градски" сцени и селски стъгди.

Така образно и показателно си пътуваме и в този Блог.
Ами също като репликата на онова хлапе от пушещите ученици „Кой Ви измисли Историята беее???“.
Наслаждавайте се „Пътници“ Блеееедолики :-)
ЗАСЛУЖАВАТЕ СИ ГО!
Но аз лично този Пътник бих го лишил от превозване и бих му подарил безплатни и трайни боички за гримиране даже!
цитирай
18. batogo - !!!:))) Според мен не всяка глупост заслужава реакция, Лекс!
28.02.2019 10:26
Но, когато премине в нагла агресия, според мен трябва да си получи последствията, за да си има обеца за друг път. :)
А за овчия, сеирджийски манталитет си абсолютно прав!
цитирай
19. morskipesni - Сами сте си насадили овчия манталитет и сами ще си го избивате.
28.02.2019 10:32
При мен такива простотии няма. В подобна ситуация (на Вашата) съм раздавал шамари и съм размазвал с кубинки на централна гара. Дори кондуктора ошамарих, че взе погрешната страна-на безбилетника мангал. Но това беше отдавна.
цитирай
20. lexparsy - Абсолютно прав си че не всяка глупост заслужава реакция Огнян
28.02.2019 10:52
batogo написа:
!!!:))) Според мен не всяка глупост заслужава реакция, Лекс!
Но, когато премине в нагла агресия, според мен трябва да си получи последствията, за да си има обеца за друг път. :)
А за овчия, сеирджийски манталитет си абсолютно прав!

   Аз лично се афектирам когато директно е засегната честта ми, или от непосредствена агресия. Но понякога си правя социален експеримент като вътрешно си се хиля. Просто да видя реакциите на Овцете или да проверя дали само с една реплика „големия проблем“ се решава, ако не си с овчи манталитет. Като да спася старец от контрольори или да сопра викача продавач на стоката си в превозното средство. Ами заслужава си.
   А виж такъв един като Морскопеещия пътник ми е най социално интересен как реагират българските му колеги. И те понеже нямат като него нито творчество в постингите и ума си, но и даже са се запътили Евро-Атлантически на някъде, където българското достойнство няма значение...
   Да се качват като самотни пътници на окаяните си лодки и да си пеят песните на вълните. Но да знаят че после ще си ги изпият и слушат дълго и самотно на дъното.
цитирай
21. merlin68 - В софийския гратски транспорт в...
28.02.2019 10:58
В софийския градски транспорт винаги е било интересно. Аз много рядко съм го ползвал, но винаги е било интересно, даже по времето на мрачния социализъм беше интересно. Спомних си една случка от онова време, но може би ще напиша разказче по нея:) Но да споделя разликата в "интересното" от онези мрачни времена и днешната слънчава демокрация. Значи изцепки, нерви и скандали е имало винаги, но в онези мрачни времена, рядко се стигаше до трагедии с кървища и ножове, и питате ли се защо така? Аз имам отговор - защото имаше Държава. Дали държавата е била справедлива за всички "овце", или някои "черни овце" са се чувствали нещастно несвободни, няма особено значение. Дали е работа на "овцете" в градския транспорт да съдят и раздават отсъденото правосъдие на място... всяко "оовца" нека сама си реши - свобода е.
Но проблемът идва от липсата на Държава, а липсата й идва от това, че управляват хора, чието мото е - "колкото по-малко държава, толкова по-добре". И ако "овцете" искат да живеят в някаква организирана кошара, то първото което трябва да направят е да изритат държавниците които не искат държава. Тогава и в софийския градски транспорт ще стане по-скоро весело, отколкото кърваво.
цитирай
22. morskipesni - Благодаря за дебилските Ви "разсъждения", зарадваха ме.
28.02.2019 11:51
За мен лично, всичко българско е свято и свидно но НАИСТИНА не мога да понасям БУЛГАРИСТАНЦИ, които кривейки ТОЛЕРАНТНИ ОВЧИ МУЦУНИ, правейки се на ЕВРОАТЛАНТИЦИ, приемайки винаги политически ПРАВИЛНАТА ОВЧА ПОЗИЦИЯ успяха да изпратят 'по вълните" всичко читаво де що мърда. Оправяйте се.
цитирай
23. vmir - Аз предлагам под всеки автобус задължително да има монтирани шашки с динамит и при възникване
28.02.2019 11:54
на сериозно несъгласие те да се самовзривяват, а след това да се пуска газ, който да доумъртвява недоубитите. При наличие на такъв закон и прилагането му, само след 1-2 взривявания, всички в автобусите ще пазят гробна тишина и ще се обичат като братя. Ще бъдат спестени хиляди инциденти и много повече жертви от първоначално убитите без вина.

Моля да ми бъде връчена наградата за мир и благоденствие, която заслужавам за това решение по обединяване на нацията.
цитирай
24. lexparsy - Съгласен съм с размислите ти и благодаря за тях Краси.
28.02.2019 11:56
merlin68 написа:
В софийския градски транспорт винаги е било интересно. Аз много рядко съм го ползвал, но винаги е било интересно, даже по времето на мрачния социализъм беше интересно. Спомних си една случка от онова време, но може би ще напиша разказче по нея:) Но да споделя разликата в "интересното" от онези мрачни времена и днешната слънчава демокрация. Значи изцепки, нерви и скандали е имало винаги, но в онези мрачни времена, рядко се стигаше до трагедии с кървища и ножове, и питате ли се защо така? Аз имам отговор - защото имаше Държава. Дали държавата е била справедлива за всички "овце", или някои "черни овце" са се чувствали нещастно несвободни, няма особено значение. Дали е работа на "овцете" в градския транспорт да съдят и раздават отсъденото правосъдие на място... всяко "оовца" нека сама си реши - свобода е.
Но проблемът идва от липсата на Държава, а липсата й идва от това, че управляват хора, чието мото е - "колкото по-малко държава, толкова по-добре". И ако "овцете" искат да живеят в някаква организирана кошара, то първото което трябва да направят е да изритат държавниците които не искат държава. Тогава и в софийския градски транспорт ще стане по-скоро весело, отколкото кърваво.

   Ама разбира се че има и весели и приятни случки в градския транспорт. Ако взема да разказвам поне ще се компенсирам за този постинг с негативни заключения.:-)
   Прав си, а и аз намеквам точно за това че е видно как нямаме държава. И това позволява на простотията и наглостта да се проявяват свободно, че и „правата“ даже да си търсят.
   Интересното е че Парада на Свободията е станал такова ежедневие, че нормалните хора с основание ги е страх да потърсят естествените си права даже от явната и демонстративно нехаеща полицейщина.
   И на един човек с буден ум и достойнство му е нужна много толерантност между търпимостта и непримиримостта си за да запази ценностите на морала си.
   Пак благодаря и пролетно и оптимистично настроение
цитирай
25. lexparsy - :-))) Много гениално и кардинално решение предлагаш :-0
28.02.2019 12:04
vmir написа:
Аз предлагам под всеки автобус задължително да има монтирани шашки с динамит и при възникване
на сериозно несъгласие те да се самовзривяват, а след това да се пуска газ, който да доумъртвява недоубитите. При наличие на такъв закон и прилагането му, само след 1-2 взривявания, всички в автобусите ще пазят гробна тишина и ще се обичат като братя. Ще бъдат спестени хиляди инциденти и много повече жертви от първоначално убитите без вина.

Моля да ми бъде връчена наградата за мир и благоденствие, която заслужавам за това решение по обединяване на нацията.

Но аз съм сигурен че ще свърши някаква работа.
По същата логика се изкефих на една статия с идеята 1 милион пенсионери да съберат 10 милиона на месец от пенсиите си за 10 наемни убийци, които да ликвидират подбрани депутати от правителството... и да си почиват на морето, до следващия месец... Много бързо ще ги сложат в ред :-)))
цитирай
26. level6661 - още един кандидат Офчар...без ..стадо, и овцА...
28.02.2019 12:21
15. lexparsy - Друг типичен пътник... :-)
цитирай
27. lexparsy - ОК, нямаш проблеми, и тебе ще приютим миличка
28.02.2019 12:44
level6661 написа:
още един кандидат Офчар...без ..стадо, и овцА...
15. lexparsy - Друг типичен пътник... :-)

Аз само по съвместителство обичам да си ги паса. Слушкат ме много. Но и овчедушието си е психически натоварващо и ми писва лесно.
Но иначе си има професионалисти за тази работа, защото после си знаят как да ги стрижат и млекцето им да продават. :-)))
цитирай
28. vesever - Тъжно е, когато хората не реагират ...
28.02.2019 13:13
Тъжно е, когато хората не реагират на агресията и се примиряват. И когато агресорите се оставят да се вихрят, изглежда, че няма решение на проблема.
В България е така, за съжаление. На Запад има някои разлики, там няма как да не получиш адекватен отговор при обаждане било на властите, било на линиите за потребители, в случая на обществения транспорт, но и за всяка друга обществена услуга. Там се обръща внимание и хората с оплаквания се изслушват, най-малкото, а и се търсят решения на проблемите.
В Швейцария, например, където имам повече лични наблюдения, институциите изключително стриктно спазват законите и човешките права и подобни случки няма как да се случат. Самите хора също спазват законите, дори в дребните неща, свързани с поведение на обществени места. Някак всеки знае кое е адекватно и кое - не и хората не си позволяват да се държат неадекватно. Да кажем, че е въпрос на култура и възпитание. Мисля, че при нас често липсват тези стойности, може би заради тежкия начин на живот на много хора, който ги оскотява и ги превръща в първосигнални и груби индивиди.
За всяко нещо има причина, ала в случая не може да има оправдание за грозното поведение и трябва да се търси решение на този проблем, за което, обаче, е нужно една критична маса хора, запазили човешките ценности, да "узреят" и да преобърнат този манталитет.
цитирай
29. bven - Сигурно всеки има такива спомени от градските услуги, Лекс:)))
28.02.2019 13:33
Както участниците, така и зрителите, в общи линии не са се променили. Важният въпрос е докога все така ще я караме - всички, които сме в Абсурдистания? 500 години?
Поздрав за споделеното и дано не остане само думи!
цитирай
30. lexparsy - Много благодаря за споделеното Веси, предполагам и останалите читатели...
28.02.2019 13:43
vesever написа:
Тъжно е, когато хората не реагират на агресията и се примиряват. И когато агресорите се оставят да се вихрят, изглежда, че няма решение на проблема.
В България е така, за съжаление. На Запад има някои разлики, там няма как да не получиш адекватен отговор при обаждане било на властите, било на линиите за потребители, в случая на обществения транспорт, но и за всяка друга обществена услуга. Там се обръща внимание и хората с оплаквания се изслушват, най-малкото, а и се търсят решения на проблемите.
В Швейцария, например, където имам повече лични наблюдения, институциите изключително стриктно спазват законите и човешките права и подобни случки няма как да се случат. Самите хора също спазват законите, дори в дребните неща, свързани с поведение на обществени места. Някак всеки знае кое е адекватно и кое - не и хората не си позволяват да се държат неадекватно. Да кажем, че е въпрос на култура и възпитание. Мисля, че при нас често липсват тези стойности, може би заради тежкия начин на живот на много хора, който ги оскотява и ги превръща в първосигнални и груби индивиди.
За всяко нещо има причина, ала в случая не може да има оправдание за грозното поведение и трябва да се търси решение на този проблем, за което, обаче, е нужно една критична маса хора, запазили човешките ценности, да "узреят" и да преобърнат този манталитет.

   Точно за Критичната маса от Народа със Съвест и Морал и съответната им Етика става на въпрос. За това се осмелих да обвинявам така смело „всички“ с думата „Овци“, което разбира се е иронично и метафора.
   За съжаление Критичната Маса на усърдно и вменено ни „Европейски“ Интегриране на уж равните нам роми, хора с пошли и агресивни помисли, бежанци и т.н. нараства неконтролируемо.
   А на нас ни внушават денонощно от медиите демонстрации на агресия, безполовост, ужаси... които водят от самосебе си едновременно Страх и Примиреност.
   А етиката спазвана от „западните“ култури се дължи на дългогодишно безкомпромисно и култивиране и непрекъснато от социални преобразувания на обществото.
цитирай
31. krumbelosvet - Тая напомпана ПРОСТОТИЯ, К О Й ли я напомпа?
28.02.2019 13:50
Май някой провежда ПОЛИТИКА на изпростачване.
И ти дъще vesever, знаеш ли какво се е случило? Колегата с катинарчето е гледал към детето. Т.е. катинарчето е било обърнато НАЗАД ВДЯСНО от посоката на движение. След като потегли, шофьорът трябва да гледа НЕ НАЗАД ВДЯСНО, а НАЗАД ВЛЯВО и НАПРЕД. Знаете ли, че има дефицит на водачи на тролеи, и те често работят извънредно и даже две смени. И от хиляди пътници, ще се намерят няколко "философи" дето си мислят, че ТОЧНО ТЯХНАТА гледна точка е единствена, и "раздават правда". И нашето катинарче е от тях. И затова го помпат. Да работи за опростачването и в крайна сметка - за УНИЩОЖЕНИЕТО НИ.
И "морските песни" пригласят. Лика прилика.
Как мислите, vesever, че ще действа полицията в Швейцария, ако някое катинарче влиза в конфликт с водача? Може ли ПЪТНИЦИТЕ да управляват тролея? Ма те ТАКИВА пътници-катинарчета си мислят, че и държава могат да управляват.
А вие, vesever, сигурно знаете ОТКОГА е свободна Швейцария, и откога се урежда тая държава, и че е ТРЕЗОР на света, и че не помни война на своя територия, ни фашизъм. И с какво право ни сравнявате с тях, като че ние сме виновни за географията си, която е повлякла и ИСТОРИЯТА ни.
цитирай
32. lexparsy - Да но аз имам лошото чувство че и „участниците“ са се променили за жалост...
28.02.2019 14:00
bven написа:
Сигурно всеки има такива спомени от градските услуги, Лекс:)))
Както участниците, така и зрителите, в общи линии не са се променили. Важният въпрос е докога все така ще я караме - всички, които сме в Абсурдистания? 500 години?
Поздрав за споделеното и дано не остане само думи!

Точно относно тази „критична маса“ за която ни подсети и Веси. И нарастващото безличие и страх на хората ги е примирило.
А и не само политически но и икономическото централизирано обсебване на независимостта на хората. Понятието „средна класа“ която е една от движещите сили в държавността почти е изчезнала!
Случай с искане на три заплати подкуп за да те назначат на работа в Транспорта е истински. А служителката на телефона пази интереса на „кастата“ си, защото ще я изхвърлят. Както ако сте забелязали и операторите на мобилните оператори, подбрани с конкурс за водене на малоумен диалог. :-)))

Изпратих линка на този постинг в сайта за „оплаквания“, и този път се радвам че е „напомпан“ защото може някои от тях да прочетат и Вашето становище:-)))

Приятен ден и посрещане на мартенските пролетни настроения ти желая.

цитирай
33. lexparsy - krumbelosvet :-(((
28.02.2019 14:13
   Ти си абсолютно показателен пример за неадекватен и агресивен „пътник“.
След като си се изказал неколкократно обидно и пошло за коментиращите и в защита на агресията, и към морала ни даже... и си толерантно помолен да престанеш.... Ха това е въпроса!!! Какво да те правим в този автобус в който си говорим за неща, които явно не схващаш приятелче?
   Ами не знам бе хора! Дайте предложения! :-)))
цитирай
34. bojo12345 - Прочетох много внимателно твоите приключения, Лекс!
28.02.2019 16:43
Мога да добавя, че в обществения транспорт стават и много кражби, особено ако има хора в пиковите моменти. Имаме такъв спомен и ние, семейно. След концерт по коледно време, привечер, се прибираме с градски рейс. Когато идват на един час средно, става тъпканица и забелязваме, че дамската чанта на съпругата ми е отворена и портмонето й го няма. Всички стоят нормално, но има три млади и добре облечени циганки. Никой не реагира, кондукторът отминава безгласно. Съпругата ми казва високо да предупредят шофьора да не отваря вратите и да кара направо към МВР.
Трите циганки се отместват и казват, че портмонето се е намерило - долу, в техните крака. Отново мълчание , излиза, че ние сме си подхвърляли портмонето в претъпкания рейс за удоволствие.
Слязохме си на спирката и въздъхнахме с облекчение, че няма повече да дишаме същия въздух.
Поздрави за гражданския патос и дано не остане само един глас!
цитирай
35. lexparsy - Благодаря и за твоето споделяне Божо
28.02.2019 17:03
bojo12345 написа:
Прочетох много внимателно твоите приключения, Лекс!
Мога да добавя, че в обществения транспорт стават и много кражби, особено ако има хора в пиковите моменти. Имаме такъв спомен и ние, семейно. След концерт по коледно време, привечер, се прибираме с градски рейс. Когато идват на един час средно, става тъпканица и забелязваме, че дамската чанта на съпругата ми е отворена и портмонето й го няма. Всички стоят нормално, но има три млади и добре облечени циганки. Никой не реагира, кондукторът отминава безгласно. Съпругата ми казва високо да предупредят шофьора да не отваря вратите и да кара направо към МВР.
Трите циганки се отместват и казват, че портмонето се е намерило - долу, в техните крака. Отново мълчание , излиза, че ние сме си подхвърляли портмонето в претъпкания рейс за удоволствие.
Слязохме си на спирката и въздъхнахме с облекчение, че няма повече да дишаме същия въздух.
Поздрави за гражданския патос и дано не остане само един глас!


Разбира се че кражбите са още един сериозен проблем в транспорта. А крадците са толкова изпечени че имат сложни технически и психологически техники и готови варианти за измъкване. Вече е остаряло мангалката като я гепи да започне да крещи какво ли не докато я пуснеш.
На мене също ми откраднаха портфейла, като нямам спомен да съм стоял до съмнителна персона... Разбира се яд ме е не за пари, а за доста лични неща в него...
Няколко пъти ми се е случвало да намирам подхвърлен портфейла с документите само, което поне е нещо. :-))) Интересно, че след успешните ми опити да открия човека и да му ги върна, дет‘ се вика едно кафе не получих за благодарност. Все едно аз съм крадеца... Интересна психология :-)
Но хората вече са се научили да си ходя със затворени и контролирани чанти!
Приятна вечер и дано много мартеници за здраве и любов да получиш през уикенда. :-)
цитирай
36. apostapostoloff - Ето го и моят коментар:
28.02.2019 17:26
Чичовото дете,
я го доведете,
чичо да му каже,
как се мома лаже...

Продължаваме с “Калугер ме гони, мамо...“
цитирай
37. lexparsy - Добре дошъл в блогоБуса Апостолофф
28.02.2019 18:02
apostapostoloff написа:
Ето го и моят коментар:
Чичовото дете,
я го доведете,
чичо да му каже,
как се мома лаже...
Продължаваме с “Калугер ме гони, мамо...“

Аз се извиних че разказах само за неадекватности в контекста на "обидата" ми!
Иначе веселите случки даже са повече!
Ще ви се радваме ако с някой подхванете песничките ти...
Иначе, дано не си самотен и не си пееш много силно и фалшиво :-)))
цитирай
38. vesever - Краси, и швейцарците са хора, и ние. ...
28.02.2019 19:02
Краси, и швейцарците са хора, и ние. Както те могат да се държат културно, така и българите можем, въпросът е има ли го това осъзнаване или на хората не им пука.
Не, в Швейцария няма такива случки, защото всеки си знае мястото и ангажиментите и уважението към околните.
Историята и географията ни не могат да бъдат оправдание. Аз говоря за човешките ценности, които са за всички хора, за да ги практикуват и изразяват във взаимоотношенията си.
Просто е жалко, че много хора тук нямат това съзнание и се надявам рано или късно повече хора да почнат да се осъзнават.
Не сме диваци, хванати от гората, човекът изначало би трябвало да е интелигентно същество и интелектът трябва да може да надделее, инак човеците отиват към саморазрушение, не опазят ли ценностите си.
цитирай
39. lexparsy - Този път те изтрих krumbelosvet
01.03.2019 00:10
Защото почти всички разбраха иронията на предизвикания дебат и метафората "Овце" и коментираха по един или два пъти за реплика, а ти многократно и досадно демонстрираш пълно неразбиране, и неадекватност, и нетолерантност, и лаконично обидно за останалите даже...
Повтарям че не си желан повече, поне в моите постинги ще бъдеш изтриван без прочит даже!
цитирай
40. lexparsy - 38. vesever
01.03.2019 08:20
   Ще се опитам като заключение да резюмирам, и пак с малък протест, относно това че мазохистично „Ние Българите“ си се класифицираме и си прикачваме качества не Нам а на малцинствата и смесения с нас примитивен манталитет, допълнително стимулиран от постоянно налагания ни политически и икономически и т.н. тормоз, винаги диктуван от небългарски източници.
   Това е истинския аспект на робството ни, което за жалост ни е вменено като „демокрация“ и мними социални свободи.
   Напротив, само народ запазил родовата си памет, може да оцелее и да си припомни изконните от векове човешки ценности на духа си, НО и неподражаемата си толерантност от която си патим.
   Така че бъдете непримирими особено към цитиралите се тук антибългарски и обидни нам коментари. И не само в автобуса.
   Иначе нямаме право да се оплакваме за нито едно от Последствията, които ни постигат!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lexparsy
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1364115
Постинги: 484
Коментари: 4222
Гласове: 7375