Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2020 16:47 - Златният
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 1628 Коментари: 2 Гласове:
15

Последна промяна: 25.07.2020 18:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Златният век на българската култура е периода на царуване на Цар Симеон І Велики. Терминът е бил въведен от историка Спиридон Палаузов в средата на ХІХ век. Цар Симеон І управлявал от 893 до 927 или общо 34 години. Този период се характеризирал с много военни победи и с огромно териториално разширение, което превърнало България в Първата Българска Империя. Най-голямото постижение обаче бил неимоверно големия разцвет на българската култура като цяло и в частност най-вече на книжнината, архитектурата, изкуствата и занаятите, най-вече керамиката. Особено бурно развитие бележи строителството. Новата столица Преслав била построена именно през Златния век за период от 28 години. След преместването на столицата в Преслав са се развили две книжовни школи – Преславската и Охридската. Известни са велики български книжовници от това време. Били създадени голям брой литературни творби в жанровете жития, поезия, химни, поучителни слова, похвални слова, хроника, летопис и исторически разкази. Самият Симеон, завършил Магнаурската школа в Константинопол, също взел участие в създаването на Симеоновия сборник и Златоструй. Формирал се е Симеоновия кръг от творци. Забележителни произведения от Златния век са Шестоднев на Йоан Екзарх; Историкии и Учително евангелие с Проглас към евангелието и Азбучна молитва на епископ Константин Преславски; За буквитена така наречения Черноризец Храбър или пък неизвестен автор, влязъл в полемика с Храбан Мавър. Други автори са били Черноризец Тудор Докс,  Презвитер Йоан, Презвитер Григорий Мних, от които няма запазени произведения. Този велик български владетел не само направил от България могъща държава, но и голям духовен център, който разпространил българската книжнина, писменост, език, религия и култура в цяла Източна Европа, като я цивилизовал в течение на много векове от Златния век нататък. 

За отбелязване на Златния век през 1984 е създаден телевизионния сериал Златният век: 11 серии по едноименната трилогия на Андрей Гуляшки. Режисьор: Любен Морчев, сценаристи: Димитър Балкански, Атанас Ценев и Никола Тихолов, музика на Кирил Цибулка. Главната роля на Цар Симеон І се изпълнява от актьора Мариус Донкин. Според мен това беше един сполучлив сериал, който даваше добра представа за това велико време.

PS. Преглеждайки архива си, установих, че това всъщност е моя втора статия за Златния век. При желание можете да прочетете и първата, която е по-подробна:

http://laval.blog.bg/history/2017/08/20/zlatniiat-vek.1563059

image

image






Гласувай:
15


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. shtaparov - Нека отново напомня че нас са ни л...
04.07.2020 07:44
Нека отново напомня че нас са ни лъгали,което е добре известно и на теб приятелю. Съчинението "За буквите" не е писано по времето на Симеон,а най-рано в 1347 г. На съвременните слависти им се иска да е писано в IX-X век,затова го датират така. Както винаги обаче,тези професионални ментета объркват желаното с реалното и цитирайки лъжите на един-двама мошеници,те само преписват техните измами и си ги прехвърлят един на друг. Автор на Симеоновата енциклопедия,принизена от тях до "сборник" е Йоан Екзарх- изключителен Български ерудит от Симеоновото време, достоен наследник на светите Седмочисленици. Тя обаче е разкостена след XI век в Русия,като много текстове са унищожени а други- фалшифицирани. Липсата на 80% от нейните текстове позволява на тези спекуланти да й припишат онова,което на тях им се иска. "Именникът" по чудо останал почти незасегнат,понеже мошениците решили да го ползват като "доказателство" за тюркския ни произход. За тяхно злощастие обаче ние вече ще го ползваме като доказателство,че Българите не са били тюрки,понеже термините от Българския календар имат прекрасни обяснения в Българския език,но нямат нищо общо с ония азиатски животни,с които ни сдружава тази шайка крадци!
цитирай
2. laval - А не е ли
06.07.2020 19:42
"О писменехь Черноризца Храбра" полемика със съчинението на монаха Храбан Мавър?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4101355
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21967