Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2018 22:44 - Астарта - богинята на Соломон
Автор: hristiyanstvo Категория: История   
Прочетен: 930 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 13.04.2018 23:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

image

„Соломон отиде след Астарта, богинята на сидонците“ (3 Царе 11:5). Що за божество е, с какво го е привлякла и как са й служили.

 

В тази и следващата статия са разгледани двете божества, за които е ясно записано, че цар Соломон е започнал да им се покланя – Астарта и Молох. За по-добро разбиране на значителна част от Библията, струва си да се знае с какво много израелтяни заменят служенето на библейския Бог.

 

 

А цар Соломон залюби освен фараоновата дъщеря много чужденки: моавки, амонки, едомки, сидонки, хетейки, от народите, за които Господ каза на израилтяните: Не влизайте при тях, нито те да влизат при вас, за да не преклонят сърцата ви към боговете си. Към тях Соломон се прилепи страстно. Имаше седемстотин жени и триста наложници. И жените му отвърнаха сърцето му. Когато Соломон остаря, жените му преклониха сърцето му към други богове и то не беше съвършено пред Господа, неговия Бог, както сърцето на баща му Давид. Защото Соломон отиде след Астарта, богинята на сидонците, и след Мелхом, мерзостта на амонците. Така Соломон извърши зло пред Господа и не Го следваше съвършено, както беше постъпвал баща му Давид. В това време Соломон издигна високо място на Хамос, мерзостта на Моав, и на Молох, мерзостта на амонците, на хълма, който е срещу Йерусалим. Така направи и за всичките си чужденки жени, които кадяха и жертваха на боговете си. 

А Господ се разгневи на Соломон, понеже сърцето му се отвърна от Господа, Израилевия Бог. Бог му се яви два пъти и му заповяда да не отива след други богове; но той не опази онова, което Господ заповяда. Затова Господ каза на Соломон: Понеже това е сторено от теб и ти не опази завета Ми и наредбите, които ти заповядах, непременно ще откъсна царството от теб и ще го дам на слугите ти. (3 царе 11:1-11)

Не само царството на Соломон е разделено. Това е едва началото. Поклонението пред тези божества води до множество следващи наказания над Божия народ в следващите няколко века. Сред тях са пълното унищожаване на Северното царство Израел и разселване на жителите му из Асирийската империя, както и отвеждане на Южното царство Юда в плен във Вавилония.

 

 

ИМЕ, ПРОИЗХОД И ЕСТЕСТВО НА АСТАРТА

 

Астарта и Ваал 

 

 

image

Статуя на Ваал

от Угарит.

Музей Лувър, Франция

image

Статуя на Астарта,

музей Лувър, Франция

Богинята, по-позната като Астарта, е посочена в Стария Завет като „Ащорет“.[1] Тя е върховното женско божество в Ханаан и е съпруга на Ваал.[2] Двете божества са споменати заедно на много места в Библията. От контекста се разбира, че култът към тях е сходен и те представляват еднаква опасност за древните израелтяни. Че Астарта била неделима oт Ваал, сочи доста ясно и съответното й име – Ваалат, под което тя също била известна. Като принадлежаща към или на Ваал се считала тя и във Вавилония.[3] 

КЪМ ЦЯЛАТА СТАТИЯ:
http://www.hristiyanstvo.com/2018/04/Astarta.html

 




Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hristiyanstvo
Категория: Други
Прочетен: 58706
Постинги: 41
Коментари: 40
Гласове: 61
Архив