Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2018 16:37 - Днес е 2-ри февруари, ден на….
Автор: lexparsy Категория: История   
Прочетен: 1414 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 02.02.2018 21:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

   Какво празнуваме на 2 февруари?
   Аз ще направя кратко резюме ако мога да Ви спестя  "
четенето“ и „информирането“ от „медиите“ за смисъла, произхода и традициите на празника, преди да кажа моя опит за разбиране.
   
   1. Според християнството.
   
Празникът е познат под различни имена, което се дължи на съвпадането на датата на неговото честване с датата на християнския празник, почитащ паметта на Св. Евтимий Търновски, а според православния календар, на 2 февруари е Сретение Господне. Това е един от четирите празника, посветени на Божията майка. 40 дни след раждането на Исус Христос света Дева Мария занесла своя Младенец в Йерусалимския храм според Мойсеевия закон, който заповядвал всяко първородно от мъжки пол да бъде посвещавано или представяно пред Бога.
   
   2. Според народните традиции
   Петльовден е приет като мъжки празник за стимулиране на плодовитостта на момчетата; на някои места е разглеждан и като мъжки аналог на обичая Бабинден, а според някои изследователи, е наследник на древен славянски празник в чест на лова и пчеларството.
   Според народния календар, Петльовден е посветен на децата и за предпазването им от болести се коли петле или ярка в зависимост от това, момче или момиче има в къщата. 
   
   3. Според народните „предания“
   Празникът на мъжките рожби води началото си от времето на турското робство и е свързан със събирането на най-тежкия данък за нашия народ – кръвния, при което са отнемани от родителите им малки момчета, за да бъдат обучени за еничарския корпус или настанявани на други държавни служби в Османската империя.
   Може да прочетете и добре адаптираната легенда, как бабата спасила детенцето, като заклала петела. Може би е добре украсена от някой соц. просветител за случая…
   
   4. Според наложените ни социални традиции
   
Ама всички знаем кой си е присвоил празника за да Демонстрация на мъжественост
   По принцип в древността хомо и бисексуалността е била широко застъпена и оттам вероятно са запазени днешните наслагвания към датата 2 февруари.
   И даже няма да се учудим ако си го присвоят и някои нови джендъри според прословутата конвенция… 
   Защо ли…? Ами защото и в тях има нещо мъжко бе брат… що пък да не попразнуват.
   
   ?. Моите смислени размисли
   Ако освен да четем, можем и да разсъждаваме и смисляме ще установим че днешният празник има и други - неясни по произход наслагвания.
   Ако не се страхуваме да ни кажат че сме езичници е очевадно как църквата пак си е присвоила и адаптирала празника за свои нужди… но това е щекотлива тема!
   Относно празника по нашите земи
   Ако разпитате старите, които помнят или прочетете внимателно народните предания (ако ги има и не са преразказани) ще кажат че това е празника на Мъжествеността и е аналог на Бабинден, само че се събират мъжете и правят техните ритуали. Ето откъс от народна песен:
   „Петловден кат Бабинден, ама са коли петел и на бабата са носи къделькя“
   Петела е символа на качествата на активната мъка потентност и всеотдайна жертвеност, да пази своя дом!
   Относно „деня на лова“, 
   Традициите идват от обичая на този ден младите момчета да се доказват като мъже, за да бъдат приети от другите като такива и да бъдат приети  в новата генерация ловци … и това е част от мъките ритуали, които се извършват. За това се събират само мъже, както само жените на Бабинден.
   Относно все не разбрания „разврат
   По принцип по това време на годината по нашите земи (но не само) се празнуват големите Дионисиеви празници (по-късно и Орфееви), които са свързани с ритуали, които по-късно християнската догма определя като разгул и разврат. 
   Ще се опитам да вникна в смисъла… 
   Освен че момчетата в този „ден на лова“ трябва да убият сами животно в гората, те трябва да покажат своята полова потентност и зрялост.
   Аз съм чел (и не на едно място само) и за една доста прагматична интерпретация на празника. Когато в едно село семейства с техни си причини за безплодие, старите им организират един път в годината толкова готин Дионисиев купон на този празник че после всички са щастливи…
   Келтите наричат тези празници Белтейн (може и като уискито) и се празнува ама точно както се опитах да разкажа. 
   Ааааа, май се сетихтеее :-))) май много прилича на свети Валентин. Егати съвпадението, или колко хитро са го измислили…
   Но за този празник ще се смислим като дойде.. обещавам (ако са Някой пожелае) !
   
   П.П. Моля не пропускайте поне да прочетете за народните традиции какво се прави на Петльовден. В различните краища е различно, но смисъла е същия.
    image




Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. barin - Здравей, lexparsy. Денят е хубав ...
03.02.2018 07:53
Здравей, lexparsy. Денят е хубав стар празник за българите- Петлжов ден. Напоследък обаче една друга група си го присвои и затова има хора, които се отнасят с насмешка към него.
Поздрави!
цитирай
2. lexparsy - Благодаря за отзива barin
04.02.2018 00:34
barin написа:
Здравей, lexparsy. Денят е хубав стар празник за българите- Петлжов ден. Напоследък обаче една друга група си го присвои и затова има хора, които се отнасят с насмешка към него.
Поздрави!

И не само тази група barin, но и много други Групи, които са далече от естествените човешки характеристики, покрай коитои ние губим своите, че си помените си даже...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lexparsy
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1364235
Постинги: 484
Коментари: 4222
Гласове: 7375